Egészségügy

Kásler: Mindenki azt szeretné, hogy a magyar egészségügy átalakuljon

2018. október 13. 13:24

Mindenki azt szeretné, hogy a magyar egészségügy átalakuljon, és ehhez meg kell határozni az ágazat struktúráját, tevékenységét – mondta az emberi erőforrások minisztere pénteken Budapesten.

Mindenki azt szeretné, hogy a magyar egészségügy átalakuljon, és ehhez meg kell határozni az ágazat struktúráját, tevékenységét – mondta az emberi erőforrások minisztere a Medicina konferencián pénteken Budapesten.

Kásler Miklós elmondta, emiatt is készültek el az öt nagy betegségcsoportban a népegészségügyi programok a prevenciótól a rehabilitációig, és ha ezeket a programokat egymásra helyezik, kiépül a magyar ellátórendszer struktúrája. Ha az öt nemzeti program megvan, akkor tudnak a finanszírozáson módosítani – tette hozzá a miniszter.

Kásler Miklós bevezetőjében beszélt a programokról, mint mondta, kiemelten kell foglalkozni a kórházi fertőzésekkel. Véleménye szerint a közelmúltban megalkotott miniszteri rendelettel a kórházi fertőzéseket felére, de legalább is 30-40 százalékkal csökkenteni lehet. 

Az alapellátásról a miniszter kifejtette, hogy szorosan összefügg a sürgősségi rendszer struktúrájával, működésével. Ezzel kapcsolatban megemlítette: heteken belül a kormány elé kerül az alapellátásról szóló előterjesztés.

Hozzátette: az alapellátás átszervezésének vezető gondolata, hogy meg kell szüntetni azokat a törvényi szűkítéseket, amelyek ellehetetlenítik, hogy a háziorvos egyéb szakvizsgája alapján azokat a betegeket is elláthassa, akik kezelésére a képesítése feljogosítja. Kitért arra is: az alapellátást fel kell szerelni gépekkel, műszerekkel és rendszerszintűvé kell válnia a háziorvos és a sürgősségi ellátó kórház közötti elektronikus összeköttetésnek. A sürgősségi ellátásban orvos végzettségű diszpécsereket kell alkalmazni, hogy célirányosan irányíthassák a betegeket. Meglátása szerint így a mostani nem ritkán hatórás sürgősségi várakozás egy-két órásra szűkíthető. Mint mondta, a legfontosabb paraméter az egészségben eltöltött évek száma, ez az életmód és életkörülmények függvénye, az öt program ezért nagy jelentőséget tulajdonít a megelőzésnek. Fontosnak nevezte továbbá az egészséges életmódra nevelést, amelyet már az óvodában el kell kezdeni.

A konferencia kerekasztallal folytatódott, ahol az öt nemzeti programot kidolgozó országos intézetek vezetői szólaltak fel. 

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/137057