Magyarországon nincs ingyenebéd – csak ha gazdag és fideszes vagy

2018. október 12. 16:14

Pap Szilárd István
Mérce

A jelenlegi magyar állam nyíltan az erősek és gazdagok oldalára áll.

„Az, hogy közös munkánk által megtermelt javakból mekkora arányban részesülnek az azokat előállító dolgozók, szintén nem az egyéntől függ. A kapitalizmus alapvető tendenciája a profitmaximalizálás: az az elv, hogy minél kevesebb ráfordítással minél nagyobb haszon keletkezzen a tőke tulajdonosai számára. Mivel a munkabérek is a ráfordítások részét képezik, ezért egy szabadjára engedett kapitalista gazdaságon belül a bérek a lehető legalacsonyabb szintre lesznek szorítva. Az állam persze dönthet úgy, hogy erős munkavállalói jogokkal, a tőke viselkedését szabályozó keretek felállításával próbálja kiegyenlíteni a munkaadók és munkások közötti erősen egyenlőtlen viszonyt.

A sor persze tovább folytatható, de a tanulság egy: a jelenlegi magyar állam nyíltan az erősek és gazdagok oldalára áll.

És ezt az elfogultságát olyan képmutató ideológiai hazugságokkal próbálja igazolni, mint hogy »nincs ingyenebéd«. Elfedi, hogy a boldogulásnak az egyén befolyásán túli rengeteg feltétele van, és ehelyett elhiteti velünk, hogy az egyén hibája, ha nincs munkája, ha keveset keres, ha nincs otthona. Még azt is megpróbálják elhitetni, hogy a rossz egészségügyi állapotot nem az ellátás tragikus színvonala és az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés egyenlőtlenségei okozzák (vidék vs. város, gazdagabb megye vs szegényebb megye), hanem bizonyos társadalmi csoportok »eltérő életmódjuk« miatt nem veszik igénybe az egészségügyi ellátást – ahogy tette ezt Balog Zoltán tiszteletes  úr egy éve.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/137019

Ajánljuk még a témában