Német kormányszóvivő: Az ENSZ globális migrációs csomagja nem érinti az államok szuverenitását

2018. október 12. 18:49

Steffen Seibert elmondta, hogy a német kormány „kifejezetten üdvözli”, hogy az ENSZ-tagállamok állam- és kormányfőinek decemberi marrákesi csúcstalálkozóján elfogadandó csomag „vezérlő elve az illegális migráció csökkentése”.

Az ENSZ globális migrációs csomagja nem teremt jogi kötelezettségeket és nem érinti a világszervezet tagállamainak nemzeti szuverenitását – hangsúlyozta Steffen Seibert német kormányszóvivő pénteki berlini tájékoztatóján.

Elmondta, hogy a német kormány „kifejezetten üdvözli”, hogy az ENSZ-tagállamok állam- és kormányfőinek decemberi marrákesi csúcstalálkozóján elfogadandó csomag „vezérlő elve az illegális migráció csökkentése”.

A tervezett megállapodás nem jár nemzetközi jogi kötelezettségekkel és nem csorbítja a nemzeti szuverenitást, egy „keretet” alkot és „dokumentálja”, hogy a nemzetközi közösség tagjai közösen „irányítani és rendezni akarják a migrációt világszerte”.

Rainer Breul, a külügyminisztérium szóvivője ismertette, hogy a tervezett megállapodás 10 alapelvet és 23 célt tartalmaz, valamint célonként egy-egy „katalógust a megvalósítás lehetséges, önkéntes eszközeiről”. Az alapelvek között szerepel például az emberi jogok tiszteletben tartása, a célok között pedig a határok biztonsága és az embercsempészet elleni közdelem – mondta.

Arra a kérdésre, hogy szorgalmaz-e a német kormány egységes EU-s álláspontot az ügyben, tekintettel arra, hogy az Egyesült Államok mellett Magyarország is kilépett a csomag elfogadási folyamatából, és Ausztria is mérlegeli ezt, elmondta: a csomag „jó kompromisszum” a kibocsátó-, a tranzit-, és a célországok érdekei között, ezért a kormány ösztönzi az elfogadását és kívánatosnak tartja, hogy minél több EU-tagállam támogassa.

Azonban azt is látja, hogy egyes tagországoknál „kérdőjelek” vannak – mondta a külügyminiszteri szóvivő, kiemelve, hogy természetesen minden tagállam önállóan dönt az ügyben.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/137033

Ajánljuk még a témában