A jobbos brazil elnökjelölt tagadja, hogy kapcsolatban állna Steve Bannonnal

2018. október 12. 07:46

Jair Bolsonaro ugyanakkor kijelentette: „nagyra tartja Trumpot” szigorú bevándorlási politikájáért.

Jair Bolsonaro szélsőjobboldali brazil elnökjelölt egyik fia korábbi nyilatkozatának ellentmondva tagadta, hogy kampánya kapcsolatban áll Donald Trump amerikai elnök volt tanácsadójával, Steve Bannonnal.

Jair Bolsonaro csütörtökön egy Rio de Janeiró-i rendezvényen tett kijelentésével újságírók kérdéseire reagált, amelyek egyik fia, Eduardo Bolsonaro állítólagos találkozóját firtatták Bannonnal. A brazil elnökjelölt szerint amennyiben fia valóban találkozott volna Bannonnal, úgy arról neki nem számolt be. A kampányával való esetleges összefüggésekről szóló jelentéseket pedig tipikus hamis híreknek minősítette.

A politikus a Rio de Janeiró-i rendezvényen kijelentette, „nagyra tartja Trumpot” szigorú bevándorlási politikájáért. Mint mondta, „nem szabad, hogy egy állam határai tárva-nyitva álljanak”.

Az Epoca című brazil magazin egyik augusztusi cikkében idézte Eduardo Bolsonarót, aki akkor úgy nyilatkozott: Bannon „felajánlotta a segítségét”. Az interjúban Eduardo Bolsonaro azt mondta, nem pénzügyi támogatásról, hanem „internetes tippekről, esetenként egy elemzésről, adatok kiértékeléséről, ilyen jellegű dolgokról” lenne szó.

A brazil elnökjelölt fia emellett augusztusban az Instagram üzenetküldő szolgáltatáson közzétett egy felvételt, amelyen együtt látható Trump volt tanácsadójával. A kép kísérő szövegében Eduardo Bolsonaro azt írta, hogy nagyszerű találkozó volt, illetve Bannon „rajongója” apja indulásának az elnökválasztáson, s „egyesíteni fogják erőiket a kulturális marxizmussal szemben”.

Jair Bolsonaro a szavazatok mintegy 46 százalékát kapta a brazíliai elnökválasztás vasárnap tartott első fordulójában, a második helyen a baloldali Munkáspárt (PT) jelöltje, a libanoni keresztény származású Fernando Haddad végzett, aki a voksok 29 százalékát szerezte meg.

Mivel egyik jelölt sem szerzett abszolút többséget, második fordulót kell tartani. Az október 28-i második fordulóban így Bolsonaro és Haddad mérkőzik meg az elnöki tisztségért.

A 63 éves volt katonatiszt támogatottságát arra építi, hogy a brazilok hatalmas hányada kiábrándult az országot eddig irányító, korrupciós ügyekbe keveredett pártokból, sokan dühösek, mert egyre jobban elharapódzik a bűnözés. Jair Bolsonarót bírálói viszont csak „Trópusi Hitlerként” emlegetik, vélhetően azért, mert nem zárta ki a katonai beavatkozást az ország belügyeibe, ha a korrupciót nem sikerül megfékezni. Rasszistának és homofóbnak tartott megnyilatkozásai miatt is érték bírálatok Jair Bolsonarót, aki mintegy három évtizede politizál a brazil kongresszusban. Emellett nyíltan dicsérte az egykori brazil katonai diktatúrát.

Az elnökválasztás első fordulója mellett parlamenti választást is tartottak vasárnap. Eduardo Bolsonaro képviselőként csaknem 2 millió szavazatot kapott, a valaha volt legtöbbet a dél-amerikai országban.

Bannon jelenleg Európában olyan szervezet létrehozásán fáradozik, amely támogatja a populisták erősödését a jövő májusi EP-választások előtt.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/136984