Szövetkeznek Macronék az európai liberálisokkal, Verhofstadtot is kigolyózhatják

2018. október 11. 09:48

Macron és a holland kormányfő reményei szerint az új, progresszív koalíció kihívás elé állítaná a Néppártot.

Európa politikai térképét újrarajzoló erőként jelentkezett be Franciaország elnöke, Emmanuel Macron és Mark Rutte, holland miniszterelnök. Tervük szerint a jövő évi EP-választásokig a Macron által vezetett En Marche csatlakozna az európai liberálisokhoz, az ALDE-hoz – közölte a Politico. A szövetségkötés akár Guy Verhofstadt eltávolításához is vezethet.

Macron és Rutte reményei szerint az új, progresszív koalíció kihívás elé állítaná a Néppártot, akik régóta a brüsszeli politika legmeghatározóbb erejét jelentik. Remélik, hogy elég támogatót találnak, hogy Néppártot követően ők legyenek a második legnagyobb csoportosulás az Európai Parlamentben. „Készen állunk rá, hogy Macronnal és az En Marche-al mozduljunk előre” – fogalmazott Mark Rutte.

A tervezett koalíció azzal járhat, hogy Guy Verhofstadtot, az ALDE jelenlegi EP-frakcióvezetőjét elmozdítják posztjáról. A Politico rámutat: Verhofstadt Jean-Claude Junckerrel és Antonio Tajanival együtt a „brüsszeli öregfiúk” csoportjához tartozik, ami szoros irányítás alatt tartja az uniós intézményeket. Ezt a zárt klubot söpörhetné félre a generációváltás jegyében Macron és Rutte szövetsége. Párttársai Verhofstadtot a szövetségkötés legfőbb akadályának tekintik, szerintük a frakcióvezető túlságosan önfejű politikát követ, és mindent saját hatalmi ambíciónak rendel alá. Amikor Ruttét Verhodstadt jövőbeni szerepéről kérdezték, csak annyit mondott: „Milyen pozíció?”, ugyanis, mint kiderült, nem szánnak szerepet a politikusnak a jövőben.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/136932

Ajánljuk még a témában