Hazugsággal vívják a mostani hidegháborút

2018. október 11. 11:46

Magyari Péter
444

Egy normálisan működő demokráciában a sajtónak kulcsfontosságú szerepe lenne a rendszer fenntartásában.

„Az egésznek az a lényege, hogy már ne higgyél senkinek - foglalta össze véleményét a sajtó tekintélyét álhírekkel romboló manipulációkról  Alan C. Miller, a Los Angeles Times egykori sztárújságírója. Szerinte drámai helyzetbe került az amerikai sajtó, és nagyon hasonló gondok vannak a többi liberális demokráciában is. A Pulitzer-díjas Miller már nem is ír újságot, helyette gyerekeknek készít tananyagot a hírek helyes befogadásáról.

Miller nem valami csodabogár az aggodalmával. A 2016-os amerikai elnökválasztás óta sok tucat civil szervezet, állami intézmény és egyetemi kutatóközpont foglalkozik az álhírek kártékony hatásaival. A jelenség közvetlenül úgy okoz kárt, hogy idegen hatalmak érdemben képesek befolyásolni választásokat az emberek megtévesztésével. Ennél is hosszabb távú, és sokak szerint még rémisztőbb hatása, hogy megrendül a bizalom a sajtóban, úgy általában, kialakul a »mindenki úgyis csak hazudik« érzet. 

Márpedig egy normálisan működő demokráciában a sajtónak kulcsfontosságú szerepe lenne a rendszer fenntartásában. Nélküle ugyanis a választóknak fogalmuk sem lehet, hogy mit és miért csinálnak a politikusok és az intézmények, nem alakulhat ki racionális vita, és a demokrácia önmaga paródiájává válik, ahol az indulatok és érzelmek mindig felülkerekednek a belátáson és a tényeken. Az álhírekkel manipulálók leginkább az emberek félelmeire alapoznak, gerjesztik a rettegést, hogy az így kialakuló pánikban a választókat a liberális demokrácia leépítését hirdető erők mellé tereljék.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/136940

Ajánljuk még a témában