Szeptemberben elérte a 233 százalékot az infláció Venezuelában

2018. október 9. 07:42

Az év végéig az infláció vélhetően meghaladja az 1 millió százalékot.

Elérte a 233 százalékot az inflációt Venezuelában szeptemberben, tavaly és idén szeptember között pedig az éves infláció 342 ezer 161 százalékos volt – tudatta hétfőn az ellenzéki többségű parlament legfrissebb jelentésében.

A jelentés szerin csak a múlt hónapban 233,3 százalékkal nőttek fogyasztói az árak a latin-amerikai országban. Az infláció augusztusban is meghaladta a 200 százalékot.

Juan Andrés Mejia törvényhozó közölte: ennek alapján valósnak bizonyul az a prognózis, hogy az év végéig az infláció meghaladja az 1 millió százalékot, várhatóan 1 millió 30 ezer 281 százalékos lesz.  A dokumentum szerint az infláció naponta 4 százalékkal emelkedik.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) már júliusban figyelmeztetett erre. Alejandro Werner, az IMF térségért felelős illetékese azt mondta, hogy a venezuelai inflációt csak ahhoz lehet hasonlítani, ami Németországban az első és második világháború után, illetve Zimbabwéban az előző évtized végén volt.

Az IMF képviselője szerint Venezuela hazai összterméke (GDP) az idén 18 százalékkal csökken, az idei lesz a harmadik egymást követő év, amikor a GDP kétszámjegyű mértékben esik vissza. Öt év alatt mintegy 50 százalékkal gyengült a venezuelai gazdaság teljesítménye.

A hatalmas olajkészletekkel rendelkező, de szinte semmi mást nem exportáló Venezuela gazdasága az olajár esése miatt az elmúlt években gyakorlatilag összeomlott, számos venezuelai szenved élelmiszerek, valamint gyógyszerek hiányától. A szocialista kormány kritikusai szerint a caracasi vezetés a válságot hozzá nem értésével és korrupciójával saját maga idézte elő. Nicolas Maduro államfő ugyanakkor a nyugatot teszi felelőssé a gazdasági bajokért.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/136805

Ajánljuk még a témában