Ismétlődő történelem

2018. október 9. 19:21

Putsay Gábor
Magyar Hírlap

Hogy mekkora a fordulat, azt jól jelzi, hogy például Vona Gábor, akkor még a Jobbik elnökeként fenyegetőzött, hogy nem szavazzák meg az Alaptörvény módosítását. És hol van már Vona, és mivé lett a Jobbik?

„Sokat változott a világ azóta, hogy az Országgyűlés 2012 végén megszavazta a letelepedési kötvény bevezetését

Hogy mekkora a fordulat, azt jól jelzi, hogy például Vona Gábor, akkor még a Jobbik elnökeként fenyegetőzött, hogy nem szavazzák meg az Alaptörvény módosítását. És hol van már Vona, és mivé lett a Jobbik? Az biztos, az ellenzéknek kapóra jött a riogatás, hogy mindenféle kétes, elsősorban ázsiai eredetű személyek ellepik Magyarországot, hiszen elég befizetni potom kétszázötvenezer eurót, és élheti itt a világát teljes jogú állampolgárként mindenki, mint Marci Hevesen. Nyilván akik így gondolkodhattak, csak merő hazafiságból azonosíthatták a pénzes kínaiakat Zöld Marcival, a híres 19. századi rablóvezérrel.

A gazdasági környezet viszont úgy alakult, hogy amikor a képviselők megszavazták a harmadik országbeli állampolgárok számára kidolgozott konstrukciót, a piac­ról csak drágán, hat-hét százalék körüli kamattal jutott forráshoz a magyar állam. A minél kedvezőbb kamatozás azért volt akkoriban szinte életbevágó, mert 2012 és 2016 között kellett visszafizetni azt a hitelt, amit még a Gyurcsány-kormány vett fel a Nemzetközi Valutaalaptól. A letelepedési kötvény viszont igazán kedvező kamatozású volt. Az állam 2013 és 2017 között 1,84 milliárd euró névértékben bocsátott ki Letelepedési Magyar Államkötvényt, ami egyúttal azt is jelentette, hogy több mint 9,6 millió eurót, azaz körülbelül hárommil­liárd forintot sikerült megtakarítani a kamatkiadásokon.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/136852