Gördülő kövek

2018. október 9. 08:08

Bogár László
Magyar Hírlap

Donald Trump is a birodalmi Amerika foglya.

„Ebbe az értelmezési keretbe ágyazva több mint érthető, hogy a »nem létező« globális hatalmi szuperstruktúra, amely a birodalmi Amerikát használja paravánként önmaga »eltakarására«, első dolga volt, hogy magát Steve Bannont és aztán szépen sorban az összes általa kiválasztott személyt, tehát az elbeszélhetőségre és az ezt követő cselekvéssor végigvitelére megtervezett intellektuális hálót totálisan megsemmisítse. És az így teljesen magára maradó elnököt a globális véleményhatalom tehetetlen céltáblájává tegye. Bár az elnök »csapatai harcban állnak« ugyan, (mint Nagy Imre esetében is), ezek a »csapatok« most már kizárólag őt magát jelentik. (Több mint biztató egyébként, hogy Bannon Orbán Viktorban véli felismerni azt a létkaraktert, amely képes lehetne a kikerülhetetlen globális hatalmi átrendeződés szimbolikus vezéralakjává válni.)

Az ENSZ-közgyűlés üléstermén végigfutó moraj fő oka az volt, hogy a jelenlévők pontosan tudták, Donald Trump mennyire beszorított helyzetben van. Hogy hiába fogadkozik őszintén a nemzetállam Amerika nevében, hogy e nemzetállam Amerika önállóságot és teljes anyagi és kulturális függetlenséget, szuverenitást akar magának s természetesen a világ minden más nemzetállamának is, ha közben ő maga is a birodalmi Amerika foglya. Méghozzá olyan fogoly, akivel a jelek szerint szadista kéjjel hajtatja végre a »birodalmi« Amerika éppen az ellenkezőjét annak, amit a Bannonék által kidolgozott amerikai nemzetstratégia alapján kellene.

Teljesen nyilvánvaló, hogy a birodalmi Amerika Trump alatt is ugyanolyan következetes kíméletlenséggel kívánja meggyengíteni fő riválisait, Európát, Oroszországot és Kínát, úgy, hogy közben a már meglévő kapcsolati rendszerüket is szétzilálja. Miközben a nemzetállam Amerika agóniája, ami a legkülönbözőbb anyagi, népesedési és egészségügyi trendekben mutatkozott meg már eddig is, zavartalanul zajlik tovább. A legfelső egy ezrelék vagyonból való részesedése tovább nőtt, s ma már annyi, mint a »legalsó« 93 százaléké. Mindez nem is lehet másként, hisz az Egyesült Államok államadóssága a GDP 106 százalékát teszi ki, ami »békeidőben« még soha nem fordult elő. Mert, hogy valójában nincs is »békeidő«, háború van, és ezt a háborút a birodalmi Amerika vívja egyre kegyetlenebb cinizmussal a nemzetállam Amerika s a világ valamennyi »engedetlen« nemzetállama ellen. A szívekről legördülő kövekre tehát egyelőre még alighanem várni kell, de reméljük, már nem sokáig.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/136811