Az amerikai nép nevében kért bocsánatot Kavanaugh-tól Trump

2018. október 9. 07:49

Az új főbíró leszögezte: a meghallgatás próbára tette őt, de nem változtatta meg. Közölte azt is, hogy a munkáját segítő jogászcsapat mind a négy munkatársa nő lesz.

Az amerikai nép nevében kért bocsánatot Brett Kavanaugh főbírótól a szenátusi meghallgatáson elhangzottakért Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban tartott, hétfő esti esketési ceremónián.

Brett Kavanaugh szombaton kora este már egy zártkörű ceremónián letette a hivatali esküt, hétfőn este azonban a Fehér Házban Donald Trump elnök jelenlétében ünnepélyes keretek között eskette fel őt ismét Anthony Kennedy főbíró.     

Rövid beszédében a meghallgatásra és a Kavanaugh ellen felhozott, szexuális zaklatásra vonatkozó vádakra utalva az elnök leszögezte: az Egyesült Államokban mindenki ártatlan mindaddig, amíg be nem bizonyosodik bűnössége. „Uram, az ön ártatlansága egy történelmi vizsgálat után bizonyítást nyert” – fordult Donald Trump az új főbíróhoz.

Az elnök nemcsak a bírótól, hanem a családjától is bocsánatot kért az amerikaiak nevében mindazért „a szörnyű szenvedésért, amin kénytelenek voltak keresztül menni”. Az ünnepségen a legfelsőbb bíróság mind a nyolc tagja jelen volt, Brett Kavanaugh-t és családját vastaps fogadta, amikor beléptek a terembe. Az új főbíró megköszönte a bizalmat és a támogatást, majd leszögezte: a meghallgatás próbára tette őt, de – ahogyan fogalmazott – nem változtatta meg. Ismét hitet tett a részrehajlástól mentes és pártatlan ítélkezés mellett, leszögezte, hogy a bíróság nem törvényt alkot, hanem betartatja a törvényt. Egyúttal csapatmunkát ígért a legfelsőbb bíróságon.

Hangsúlyozta, hogy nincs benne keserűség és a munkájában arra összpontosít majd, hogy „a stabilitás és az egység ereje” legyen. Brett Kavanaugh közölte azt is, hogy a munkáját segítő jogászcsapat mind a négy munkatársa – az amerikai legfelsőbb bíróság történetében először – nő lesz. Az alkotmánybíróság szerepét ellátó legfelsőbb bíróság mindegyik bírájának van egy négyfős jogászcsapata.

Az új főbíró kedden már részt is vesz egy ügy megtárgyalásában.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/136806