Thom Yorke 50

2018. október 7. 22:26
Ötvenéves lett a Radiohead énekese.

Ötvenéves lett Thom Yorke, a brit alternatív rockzenekar Radiohead énekese.

Az értelmiségi családokból érkező, magániskolákban tanuló, Oxfordból induló Radiohead a kilencvenes évek óta az alternatív rock megújítója, majd a rock sémáin túllépve az elektronikus és kortárs klasszikus zenék határáig merészkedő kísérletezők lettek. Kétezres évekbeli albumaik, felvételeik messze esnek a rádiós slágerektől, de több millió elkötelezett rajongó követi őket kísérletezéseik során, amivel a különböző alternatív, indie zenei stílusokra és előadókra évtizedek óta nagy hatást gyakorolnak.

Thom Yorke a Radiohead énekese, gitárosa (más hangszereken, így zongorán is szokott játszani) és egyik fő dalszerzője Jonny Greenwood gitáros mellett. Dalszövegei sokszor a modern, technicizált világról és annak emberre gyakorolt hatásairól, veszélyeiről szólnak, ahogy a mai emberek elidegenedéséről és életük töredezettségéről is szólnak szövegei, és sokszor ír politikus dalszövegeket is. 

Yorke egyúttal háborúellenes és környezetvédő aktivista. Ugyanakkor a Radioheaddel együtt a bojkottfelhívások ellenére fellép Izraelben.

Élettársával, Rachel Owennel 23 éven át élt együtt, két gyermekük született. 2015-ben váltak el, a nő egy évvel később rákban hunyt el. A Radiohead legutóbbi, A Moon Shaped Pool című albuma sokszor reflektál Yorke elválására élete társától.

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés