Johnson: Sutba kell dobni a kormány Brexit-stratégiáját

2018. október 2. 17:57

„Alkotmányos gyalázatnak” nevezte a chequersi javaslatcsomagot a saját egykori kormányának Brexit stratégiáját keményen kritizáló Boris Johnson.

Boris Johnson volt brit külügyminiszter szerint saját egykori kormányának Brexit-stratégiáját „sutba kell dobni”. Johnson, aki a kormányzó brit Konzervatív Párt Birminghamben zajló éves kongresszusának egy nem hivatalos keddi rendezvényén szólalt fel, „alkotmányos gyalázatnak” nevezte a kormány által még nyáron, a brit miniszterelnökök vidéki rezidenciáján, Chequersben kidolgozott csomagot, amely a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) utáni kereskedelmi kapcsolatok szabályozására tesz javaslatokat az Európai Uniónak.

Boris Johnson keddi felszólalásában kijelentette, hogy „ha becsapjuk a választókat, márpedig Chequers (őket) csapja be”, az csak a választói bizalmatlanság további elmélyüléséhez vezethet. A chequersi javaslatcsomag jóval szorosabb kapcsolattartást indítványoz elő az EU-val, mint amilyent a keményvonalas tory Brexit-tábor látni szeretett volna, és Boris Johnson, e frakciócsoport frontembere ezért is mondott le külügyminiszteri tisztségéről. A brit indítvány egyik legsarkalatosabb eleme az, hogy London közös szabadkereskedelmi térség létrehozását és ehhez közös szabályok kialakítását javasolja az EU-nak a fizikai áruk forgalmának szabályozására, olyan módon, mintha Nagy-Britannia és az Európai Unió „kombinált vámtérséget” alkotna.

Johnson azóta is folyamatosan kampányol a chequersi javaslatcsomag ellen; egy hétvégi lapinterjúban például „elmebetegnek” minősítette saját egykori kormánya indítványait. A volt külügyminiszter keddi birminghami beszédében kijelentette, hogy a csomag „félig bennmaradást, félig kilépést” jelentene, és eljött az ideje „Chequers sutba dobásának”.

A Johnson által már többször is használt „chuck Chequers” kifejezés mára a konzervatív politikus mottójává vált, és a birminghami előadótermet zsúfolásig megtöltő konzervatív párti küldöttek óriási ovációval fogadták, amikor 40 perces beszédének vége felé ezt megismételte. Johnson beszédére a kongresszusi küldöttek közül jóval többen voltak kíváncsiak, mint például Sajid Javid belügyminiszter nem sokkal korábbi felszólalására. Javid félig telt előadóteremben mondta el beszédét, nem utolsósorban azért, mert a küldöttek jelentős része már akkor átvonult Johnson felszólalásának helyszínére, ahol sokaknak egy órát is sorban kellett állniuk, mire bejutottak.

Boris Johnson szerint a chequersi javaslatcsomag „hozzábilincselné” Nagy-Britanniát az Európai Unióhoz. Kijelentette: „Chequers szerzői” még akár büntetőeljárással is szembenézhetnek, annak a XIV. századi törvénynek az alapján, amely tiltja, hogy külföldi bíróságoknak vagy kormányoknak bármilyen jogi fennhatóságuk lehessen Angliában. Johnson keddi beszédét feszült figyelem előzte meg, mivel sokan kíváncsian várták, hogy a volt külügyminiszter tesz-e bármilyen utalást esetleges miniszterelnöki ambícióira, és ezzel összefüggésben arra, hogy kezdeményezi-e Theresa May kormányfő elmozdítását a Konzervatív Párt éléről.

Felszólalásában Johnson mindazonáltal ilyesmi nem hangzott el egyértelműen, sőt félig tréfásan kijelentette: gratulál Philip Hammond pénzügyminiszternek, aki sajtóértesülések szerint a minap kijelentette, hogy Johnsonból soha nem lesz miniszterelnök. Boris Johnson szerint jó ideje ez az első olyan pénzügyminisztériumi előrejelzés, amelynek „egyértelműen van valóságtartalma”.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/136499

Ajánljuk még a témában