Franciaország

Véget vetne az „ultraliberális Európának” Macron

2018. szeptember 30. 15:50
„Hiszek a népek visszatérésében. Nem vagyok unionista vagy globalista. Hiszem, hogy minden népnek erős identitása van. Hiszek a nemzetünk történelmében és ambíciójában. Arról szeretnék mindenkit meggyőzni, hogy ezt Európa védi meg” – fogalmazott Emmanuel Macron francia elnök.

Emmanuel Macron francia államfő közvetlenül részt kíván venni a jövő májusi európai parlamenti választások kampányában, s azt reméli, hogy Franciaországban a lehető legszélesebb listát sikerül felépítenie annak érdekben, hogy véget érjen „az ultraliberális Európa” korszaka, de azt ne „a nacionalizmusok Európája” váltsa fel.

„Az európai választásokhoz mindent meg fogok tenni, hogy a haladáspártiak, a demokraták és mindazok, akiknek a szóvivője vagyok – s azt remélem, hogy a lehető legszélesebb listán testesíthetők meg – hallassa a hangját” – mondta a francia elnök a Le Journal du Dimanche című, vasárnap megjelenő hetilapnak adott interjúban. „Részt fogok venni (a választásokon), mert hiszek a demokratáknak és a haladáspártiaknak az ambíció és a jövő Európájáért folytatott kampányában. Ez egy civilizációs harc, történelmi harc, és nem fogok semmiben sem engedni a szélsőségeknek” – fogalmazott az államfő. 

Emmanuel Macron, aki rendszeresen hangoztatja, hogy az Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Matteo Salvini olasz belügyminiszter által kötött szövetség által képviselt, és a Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés (korábbi Nemzeti Front) által támogatott európai modellt nem tartja követendőnek, az interjúban egy majdani centrista európai pártszövetség körvonalait rajzolta fel. „Hiszek a népek visszatérésében. Nem vagyok unionista vagy globalista. Hiszem, hogy minden népnek erős identitása van. Hiszek a nemzetünk történelmében és ambíciójában. Arról szeretnék mindenkit meggyőzni, hogy ezt Európa védi meg. Szeretném az ultraliberális Európa lapját lezárni, ugyanakkor elkerülni a nacionalizmusok Európájának lapját is. Európa a legjobb védelmezőnk. De újra kell gondolni és át kell építeni” – hangsúlyozta Emmanuel Macron.

A francia elnök azt is elmondta, hogy az EP-választásoknak nem lesz semmilyen hatása a kormánya politikájára, s nem hasonlítható az amerikai időközi választásokhoz. „(A francia) államfő mandátuma ötéves. Az utolsó napig dolgozni fogok. Olyan parlamenti többségünk van, amely ezt lehetővé teszi” – hívta fel a figyelmet. „Semmiképpen sem változtatok a politikán. Olyan átalakításokra köteleztem el magam, amelyet hazánk évtizedek óta elkerült a jobb- és baloldal közötti kis tiktak-játék miatt” – tette hozzá. 

Emmanuel Macron jelezte: folytatódnak a mélyreható átalakítások, a munkanélküliek biztosítási rendszerének reformja, az egészségügyi rendszer átalakítása, a szegénység elleni küzdelem, a közszféra és az energiaszektor reformja. A köztársasági elnök nehéz döntéseket ígért a vallások megszervezésének terén is – utalva a franciaországi iszlám finanszírozási kérdéseire -, valamint a nyugdíjrendszereknek a következő hónapokban várható egységesítéséről. „Megadtam az irányt július 9-én a kongresszus előtt elmondott beszédemben. Egy tapodtat sem engedek belőle. A következő reformok ugyanannyira ambiciózusak lesznek, mint a tavalyiak” – szögezte le Emmanuel Macron. Hozzátette, hogy a népszerűségvesztése sem változtatott semmit a reformszándékain.

(MTI)

Összesen 115 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Macron és reformjai, kösz de nem.

Hazudik. Azt sem lehet elhinni neki, amit kérdez. Mást mond és másként cselekszik.
Szomorú nap lesz az, amikor Macronnak kell Európát megvédeni, legalább olyan mint amikor a válság során Gyurcsány akarta megvédeni az uniót. Amióta Macron irányítja Franciaországot semmivel sem lett jobb, néhány területen pedig sokkal rosszabb. Nem véletlen, hogy a támogatottsága folyamatosan csökken.

A kezek sok mindent elárulnak. Ha képre nézzünk és a kezét figyeljük a "slendrián" módon összekulcsolt kéz; idegességről, bizonytalanságról, hanyagságról árulkodik. Két kecskét sem bíznék rá, hogy a tartásukban ő döntsön.

"merkel is ugyanezt a taktikát játszotta!"

Így igaz. Merkelt utánozza. Ezért valótlan állítás, hogy Macron és Orbán egy gyékényen árul Merkellel szemben. Macron hiú és azt hiszi, hogyha Merkel bukik akkor ő lesz Európa első számú politikusa.

Na ja!
Lehet, hogy azt tartja; öreg fa árnyékában jó megpihenni.
Egy új mese címe, akár az is lehetne; Piroska és a hiéna.

Macron tettei nem fedik az itt kifejtett nézeteit. A szótárában a liberalizmus és a nacionalizmus mást jelent, mint az Orbánéban.

Válaszok:
Berecskereki | 2018. szeptember 30. 17:19

Egyetlen szövetségesed, Orbán Viktor. Bár azt tudod, hogy történelmi okoknál fogva a magyarok többsége gyűlöli a franciákat....

Orbán-Gyurcsány vita 2005 ami mellé ha hozzátesszük az öszödi beszédet akkor rögtön látszani fog, hogy hol lóg ki Gyurcsánynál a lóláb.
https://www.youtube.com/watch?..

Höhö, hogy erőlködik ez az önálló gondolatok nélküli szürke kis senki...pár év múlva már a nevére sem fogunk emlékezni.

No, mondjad szépen micronka: Hiszek az egy, szent katolikus egyházban...

"Macron tettei nem fedik az itt kifejtett nézeteit. A szótárában a liberalizmus és a nacionalizmus mást jelent, mint az Orbánéban."

Ez az állítás érvek nélkül egy nagy nulla. Akik lájkoltak azok nincsenek tisztában a két fogalommal.

Bizony, bizony! Arról a bűvészmutatványról van szó amiről írsz, aminek az eddigi ténykedése ellent mond. Persze közelednek az EP választások, most bűvészkednie kell, hogy a pártja nehogy nagyot bukjon. Most azonban más a helyzet, mint amikor arról volt szó, hogy Macron vagy Le Pen. Feltételezem, hogy a francia baloldal nem lesz olyan, mint amilyen az MSZP volt a DK-val (Gyurcsánnyal) szemben és bevitte a hátán a parlamentbe.

Nem olyan régen még azt mondta, olyan, hogy francia, nincs is.

"Egyre valószínűbb, hogy OV-tól tanult...."
Szemben.
Egyre valószínűbb, hogy ugyan abba a cipőben jár, mint Bajnai.

Ezt is, mint Macron MINDEN megnyilvánulását, vérprofi Rótcsild-emberek írták, minden ki lett tervezve.
És megvan ott a B-terv is, ha a Bel Aminak le kell lépnie... De egyelőre ez a beszéd is a franciák megtévesztésére kellett, Macron sokadik elterelő húzása, - diverzió a franciák szívébe-agyába...

"Abba a rohadt stadionban az én pénzem is benne van."

A segélyed? Vagy az amit a játékgépbe beszórtál?

Nem szamit a nepszeruseg (ertsd a valasztok akarata), csakazertis reformok...
A szadesz mondott ilyeneket mielott eltunt vegleg a sullyesztoben

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés