MCC FIT Program

Tehetséggondozó központot nyitott Kárpátalján a Mathias Corvinus Collegium

2018. szeptember 29. 13:04

Szalai Zoltán, az MCC ügyvezető igazgatója szerint fontos előrelépés az MCC tevékenységben az első határon túli tehetséggondozó oktatási centrum megnyitása, Kárpátalján nagyon sok a tehetséges magyar gyermek.

Megnyílt szombaton Beregszászon a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Fiatal Tehetség Programjának első külhoni oktatási centruma, amely a kárpátaljai magyar fiatalok felkarolásával, iskolán túli fejlesztésével foglalkozik.

Szalai Zoltán, az MCC ügyvezető igazgatója az MTI-nek azt mondta, fontos előrelépés az MCC tevékenységben az első határon túli tehetséggondozó oktatási centrum megnyitása. Hozzátette, Kárpátalján nagyon sok a tehetséges magyar gyermek, amit az is jelez, hogy több mint négyszeres volt a túljelentkezés. Külön kiemelte, hogy tapasztalatai szerint a kárpátaljai magyar szülők nagyon gondoskodók, törődnek gyermekeik jövőjének tervezésével. 

Az ügyvezető igazgató kifejtette, hogy az új oktatási centrum általános iskolásokat karol fel, szerteágazó, interdiszciplináris területekre is kiterjedő tehetséggondozással. A kárpátaljai tanulók ugyanolyan szintű képzésben részesülnek anyaországi és helyi pedagógusok irányításával, mint az MCC hat hasonló, anyaországi centrumában tanuló társaik – jelezte. Szalai Zoltán köszönetet mondott Orosz Ildikónak, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) elnökének, Váradi Natáliának, a kárpátaljai Genius Alapítvány igazgatójának és az Emberi Erőforrások Minisztériumának a beregszászi intézmény létrehozásához nyújtott segítségért.

Németh Beáta, a FIT Program kárpátaljai régióvezetője közölte: a központban huszonöt diák képzése kezdődik el egész napos, játékos hétvégi foglalkozásokkal. A tehetségprogram fókuszában a cselekedve tanulás áll. A diákok olyan területeken szerezhetnek tapasztalatokat, amelyek nem jelennek meg az iskolai oktatásban, mint például egészségügyi tudatosság, robotika, pénzügyi ismeretek, történelem, művészetek – mondta, megjegyezve, hogy a programot külön pszichológuscsapat is segíti. A megnyitón Juhász Anikó pályázati igazgató és Constantinovits Milán, az MCC FIT Programjának szakmai vezetője is köszöntötte a jelenlévőket.

Az 1996-ban Tombor András által alapított Mathias Corvinus Collegium a Tihanyi Alapítvány fenntartásában működő tehetséggondozó intézmény, amely – honlapjának megfogalmazása szerint – Kárpát-medence-szerte nyújt az oktatást kiegészítő, magas színvonalú képzéseket az általános iskola felső tagozatától kezdve az egyetem végéig.

(MTI)
 

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/136341