Következetesség

Ujhelyi István esete a következetességgel II.

2018. szeptember 26. 10:05

Kereki Gergő
Mandiner

Miközben Magyarországon a sajtószabadságot félti, a máltai baloldali kormányfő korrupciós ügyei után nyomozó, később meggyilkolt újságírónő kapcsán tartott európai parlamenti szavazáson tartózkodott Ujhelyi István.

Ahogy azt korábban megírtuk, Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője a választások előtt még azt nyilatkozta, hogy nem szavazza meg a hetes cikkely szerinti eljárást Magyarországgal szemben, a Sargentini-jelentés megszavazásával azonban mégis megtette ezt.

A Sargentini-jelentés sok más pont mellett a magyarországi sajtószabadság helyzetével is foglalkozik. A jelentés többek között arról ír, hogy Magyarországon „a független média újságírói a munkájuk során gyakran komoly akadályokba ütköznek, különböző médiaorgánumokat rendszeresen kitiltanak a Parlament épületéből, ahol szűk teret biztosítanak újságírók számára ahhoz, hogy a politikusoknak kérdéseket tehessenek fel vagy interjút készíthessenek velük.” De sajnálkozik a jelentés a 888 „A lista: bemutatjuk Soros külföldi propagandistáit” című írása kapcsán is, amely Sargentini szerint „egyértelműen ellentétes a médiaszabadság elvével”.

Érdekesség, hogy miközben a magyarországi sajtószabadságra kritikus Sargentini-jelentést megszavazta Ujhelyi, aközben a máltai újságírónő meggyilkolása kapcsán elfogadott európai parlamenti állásfoglalás voksolásán csupán tartózkodott az MSZP európai parlamenti képviselője.

Ismert, hogy Máltán azután robbantották fel Daphne Caruana Galizia, oknyomozó újságírónőt a saját autójában, hogy tényfeltáró cikkeket írt többek között a máltai baloldali kormányfő korrupciós ügyeiről. Az Európai Parlament ennek apropóján fogadott el állásfoglalást „Rule of Law in Malta” címmel. A szavazáson Ujhelyi és Szanyi is tartózkodott, ahogy szinte az egész baloldali frakció.

Érdemes kiemelni, hogy a DK európai parlamenti képviselője, Niedermüller Péter a saját frakciója tartózkodó álláspontjával szemben is megszavazta a Máltáról szóló állásfoglalást. A másik DK-s képviselő, Molnár Csaba szintén tartózkodott a voksoláson.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/136123