Vége az EU-nak, ahogyan eddig ismertük?

2018. szeptember 25. 12:16

Mirek Tóda
Denník N

Bonyolult időszak köszönt be az EU-ban.

„A magyar kormányfő és az Európai Parlament közötti viszony nem lett jobb, a kemény szankciók miatt pedig nem zavartatja magát. Az Európai Parlament fennállása alatt először aktiválta a hetes cikkelyt, lassan több mint egy hete, amely Magyarország jogállamiságának mivoltát vizsgálná. Mégis világos, hogy Orbán nem fog visszavonulni a média és a társadalmi életben kifejtett kontroverzális lépései miatt.

Az is világos, hogy e téren Lengyelországban és Bulgáriában szövetségesekre talált, akik elutasítják az eljárást Magyarországgal szemben. Prágában többek között a volt cseh kormányfő és köztársasági elnök fia, ifj. Václav Klaus fejezte ki támogatását Orbán irányába.

Az EU-ba bonyolult időszak köszönt be. Már régóta áll Orbán mögött a lengyel kormány, amely hasonló problémákkal küszködik az igazságszolgáltatás reformjai terén. Ez Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság szlovák alelnöke szerint már a végrehajtói és bírói hatalom közötti határokat feszegeti.

Szakértők szerint az eljárás jelentősen gyengíteni fogja Orbán helyét az EU-n belül. Viszont ez fordítva is igaz – az EU számíthat a populista blokkok erősödésére”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/136126