Régi-új Szépmű

Bejártuk a felújított Szépművészeti Múzeumot!

2018. szeptember 25. 10:38

A több mint három évig tartó felújítási munkálatokat követően október végén megnyílik a Szépművészeti Múzeum. Bejártuk az újjászületett és új funkciókkal is kiegészített épületet.

Október végén, több mint három évig tartó felújítást követően újranyit a Szépművészeti Múzeum. Történetének legnagyobb és legátfogóbb rekonstrukciós munkálatai során nem csak a múzeumi épület újult meg, hanem a gyűjtemény eredeti koncepciójához visszatérve a múzeum állandó kiállításait is újrarendezik.

Az 1906-ban megnyílt múzeum  története során már több kisebb részleges rekonstrukción átesett, de a nyugati, Román szárny felújítása és az épületgépészet átfogó fejlesztése évtizedek óta váratott magára.

A munkálatok középpontjában álló, román kori templombelsőt mintázó Román Csarnokot több mint hetven éve nem láthatta a közönség.

„Évtizedekig volt zárva a romos állapotban lévő Román csarnok kapuja, miközben a látogatók nem is tudták, milyen lehetett a Szépművészeti egyik legszebb terme” – fogalmazott az épület hétfői sajtóbejárásán Fekete Péter kulturális államtitkár. Kiemelte: megszokhattuk, ha Baán László főigazgató hív minket valahova, ott jó eséllyel hosszú sorok kígyóznak majd.

A Liget Budapest projekt keretében végzett rekonstrukció során nem csupán a Román csarnok újult meg, hanem az épület mintegy 40 százaléka több mint 14 ezer négyzetméteren.

Hosszú évtizedek után végre megtörtént a Szépművészeti épületének csaknem teljes műszaki modernizációja, kazánostul lecserélték a hetvenes évekből való gőzfűtést és a régi, zajos klímaberendezéseket. A tetőre napelemek és napkollektorok kerültek, gazdaságosabbá téve a múzeum üzemeltetését. Új kiállítótereket, éttermet alakítottak ki, akadálymentessé tették az egész épületet és korszerű raktárhelyiségeket is létrehoztak.

Csaknem kétezer négyzetméternyi korábbi kiállítótér kapta vissza eredeti funkcióját. A Michelangelo-teremben például a könyvelés dolgozott évtizedekig, most azonban kiszabadították a begalériázott, reneszánsz kazettás dongaboltozatot és kiállítóteret alakítottak ki. Itt látható majd az újranyíló múzeum első időszaki kiállítása, amely Leonardo da Vinci előtt tiszteleg – árulta el Baán László főigazgató.

Baán László hangsúlyozta, megújul az állandó kiállítások koncepciója is: több évtizedes távollét után visszatér a magyar művészeti anyag, így az intézmény az egyiptomi és a görög-római művészettől a 18. század végéig egységben mutatja be az egyetemes és a magyar művészet fejlődését, keverve a műtárgyakat. A látogatók így általános, összművészeti benyomást kaphatnak majd egy-egy korszakról.

Az egyiptomi és a görög-római gyűjtemények új helyet kapnak a mélyföldszinten, ahol  21. századi körülmények fogadják a közönséget: jelentősen megnövelték a ruhatár kapacitását, az eddigi büfé helyett pedig 140 fős éttermet és kávézót alakítottak ki, amely megnyitható a Hősök tere felé is.

Mányi István főépítész elmondta: a földkiemelésekkel ötezer négyzetméternyi új, hasznos teret nyertek. A Román csarnok alatt például korszerű, klimatizált műtárgyraktárat hoztak létre, új helyre került a gépészet, de új fotóműtermet és múzeumpedagógiai foglalkoztatót is kialakítottak.

A látogatók két szakaszban vehetik birtokba a megújult épületet, az összes állandó kiállítás 2019 közepétől lesz látható. A Szépművészeti Múzeum 1800 utáni gyűjteménye ideiglenesen a Várba költözik, majd a tervek szerint 2021-től az Új Nemzeti Galériában kap végleges otthont.

(fotók: Földházi Árpád, Kovács Tamás MTI)

 

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/136089