(Kultúrh)ARC

2018. szeptember 23. 12:20

Mátyás Győző
168 Óra

Rosszkedvünk telét illiberális napfény aranyozza be.

„Azért ez így elég erős jelképnek tűnik: a készülő grandiózus múzeumi negyedből kiszorítottak egy képzőművészeti kiállítást!

Ja, kis politikai nyomás, ahogy az errefelé dukál.

Mert az ARC kiállítás mindig is politikus és kormánykritikus attrakció volt. S ez állt a korábbi, szoclib érára is. Csak hát már egy jó ideje most van, azaz rosszkedvünk telét illiberális napfény aranyozza be. És ez a mostani hatalom nem annyira rajong a plakátokra fogalmazott szellemes, kreatív, elgondolkodtató véleményekért. Na ná, hiszen az óriásplakát műfajában maga is »otthon van«, itt úgyszólván művészeti verseny bontakozik ki a szemünk előtt, sőt valóságos kultúrharc. De erről később.

Persze annak, hogy a fensőbbség, amelynek esztétikai ízlése khm… sajátos, nem rajong egy művészeti projektért, vannak egyéb következményei is, túl a helyszínfelkutatás mizériáján. A kiállítást mindig támogatták szponzorok - jó értelemben vett üzleti számításból. Volt ugyanis marketing értéke a jelenlétüknek. Aztán ezek a támogatók elkezdtek lemorzsolódni. Az ARC egyik alapítója már évekkel ezelőtt mondta, hogy »a normális értelemben vett szabad verseny megszűnt itthon, hiszen a piaci szempontokat legyőzi a hatalomtól való aggódás«. Most meg már fehéren-feketén az a helyzet: alig valaki meri vállalni, hogy egy ilyen rendezvényt nyíltan támogasson, tartva a retorziótól.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/136029