A filippínók elégedettek Duterte drogellenes háborújával

2018. szeptember 23. 9:01
A nemzetközi megítéléssel ellentétesen a Fülöp-szigeteki lakosok nagyrészt elégedettek az elnök drogellenes háborújával.

A nemzetközi bírálatok ellenére a filippínók többsége elégedett Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök drogellenes háborújával – derült ki egy vasárnapi közvélemény-kutatásból. A június 27. és 30. között készített felmérés szerint az 1200 válaszadó 78 százaléka nevezte magát elégedettnek az elnök kábítószer-kereskedőkre és -fogyasztókra vonatkozó szigorú politikájával. A megkérdezettek mindössze 13 százaléka mondta magát elégedetlennek, és 9 százalékuk nem tudott állást foglalni a kérdésben – ismertette az országos közvélemény-kutatás eredményeit a manilai székhelyű Social Weather Stations (SWS) kutatóintézet.

Az elnök kampányának a déli Mindanaóban a legnagyobb az elfogadottsága, ahol a lakosság 89 százaléka támogatja a drogellenes küzdelmet, és mindössze 5 százalék az elégedetlenek aránya - mutatott rá az SWS. Mindanao székhelye Davao, ahol Duterte korábban hosszú évekig polgármester volt. Az elnöknek tavaly egy könyörtelen hadművelettel sikerült legyőznie a szigeten tevékenykedő muszlim szélsőségeseket, akik több területet tartottak rettegésben.

Rodrigo Duterte hivatalba lépése (2016. június 30.) óta több mint 4200-an vesztették életüket a drogellenes küzdelemben a helyi rendőrség statisztikái szerint. Közülük többekkel álarcos igazságosztók végeztek. A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet helyi aktivisták beszámolói alapján több mint 12 ezerre becsüli az áldozatok valós számát.

Duterte ellen két panaszt nyújtottak be a Nemzetközi Büntetőbíróságnál (ICC), amelyekben emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolták az elnököt. A nemzetközi törvényszék jelezte: vizsgálatot indít a törvényen kívüli gyilkosságok ügyében. A Fülöp-szigeteki vezető ezt követően bejelentette, hogy országa kilép a Nemzetközi Büntetőbíróságból.

(MTI)

Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Addig, míg azok a 'hatalmi ágak' a jogfolytonosságot képviselik, szót lehet érteni velük. De ne akarjanak jogalkotók lenni.

Voltal ott? Lattad? Akik ott elnek talan jobban tudjak...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés