Šefčovič átvenné Juncker székét, nincs sok esélye rá

2018. szeptember 21. 16:46

Filip Minich
Tyzden.sk

Hiába tiszta a neve Brüsszelben Maroš Šefčovičnak, de egy olyan kormány áll a háta mögött, amely a korrupciós botrányokban tengődik.

„Maroš Šefčovič kijelentette, hogy ő nagyon szívesen venné át Jean-Claude Juncker jelenlegi pozícióját, mint az Európai Bizottság elnöke. Kritizálja a populistákat, s mindemellett egy büszke, művelt és zöld Európát ígér.

»Egész Európában a leegyszerűsített megoldásokról hallunk, amelyekhez a populista, Európa-ellenes vagy xenofób nézetek adnak táptalajt. Visszaélnek az emberek hitével, hazugság és szenvedély az ő fegyverük. A hazafiasság érzetét ellopják és kifordítják« Így kritizálja Maroš Šefčovič a jelenkori Európa-ellenes pártokat, amelyek már lassan gombamódra szaporodnak.

Šefčovič leírását akár több szlovákiai pártra is lehetne alkalmazni, tegyük fel, valamennyi kormányzó pártra is, akik őt támogatják. Pont ezzel lehet probléma a jelöltségét illetően. Külföldön egyre figyelmesebben követik a szlovákiai történéseket. A Politico hírportál például figyelmeztet, hogy hiába tiszta a neve Brüsszelben Maroš Šefčovičnak, de egy olyan kormány áll a háta mögött, amely a korrupciós botrányokban tengődik. 

A közép-kelet európai régióból ő lenne az első politikus, aki az Európai Bizottság elnöki pozícióját betöltené. Donald Tusk hasonló magas pozícióban lévén, mint az Európa Tanács elnöke nem okozott csalódást. Šefčovič éppen ilyen jól tudja hogyan működik az Unió, az Európai Bizottság egyik biztosa már másodjára. A szlovák politikus előtt még hosszú út áll”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/135986