DK: A Fidesz hazudik a Sargentini-jelentésről

2018. szeptember 21. 15:18

Gyurcsány Ferenc pártja a jelentés szövegével bővebben foglalkozna, továbbá javaslatot tesznek a választási rendszer átalakítására is.

A Demokratikus Koalíció (DK) határozati javaslatként tárgyalna az Országgyűlésben a Sargentini-jelentés szövegéről. Arató Gergely frakcióvezető-helyettes pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, az a helyes, ha magáról a dokumentum szövegéről vitatkoznak, és nem „azokról a hazugságokról, amit a Fidesz állít”. Az ellenzéki politikus ismertette, hogy az ősz folyamán milyen további indítványokat készítenek. Ezek között van egy, a szociális biztonságról szóló csomag, ami az otthonápolási díj, a minimálbér és a családi pótlék emelését is javasolja. Indítványozzák, hogy a kisgyermekes családokat ne lehessen kitenni a lakásukból, ha nem gondoskodnak a megfelelő elhelyezésükről – közölte.

A DK olyan módosító javaslatot is készít, ami visszaállítaná az Alkotmánybíróság korábbi jogköreit – folytatta a képviselő. Emellett a választási rendszert is át szeretnék alakítani, hogy az „biztosítsa a szabad és tisztességes választások lebonyolítását”. A felsőoktatási törvény megváltoztatásával garantálni akarják az oktatás és a kutatás szabadságát – hangsúlyozta Arató Gergely. A DK egy másik indítvánnyal az összes titkos hatósági megfigyelést bírói engedélyhez kötné – tette hozzá.

A párt a menekültügyi törvényt is megváltoztatná, hogy ne lehessen menedékkérőket éheztetni a tranzitzónákban, ne lehessen kiskorú menekülteket őrizetbe venni, és csak akkor lehessen tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet hirdetni, ha valóban tömegesen érkeznek menekültek a határra – fogalmazott a képviselő. Arató Gergely más témában feltett kérdésre azt mondta, hogy az Európai Bizottság európai határőrség felállítására tett javaslata nem vonja el a tagállamoktól a határőrizet jogát. 

A politikust megkérték, hogy értékelje pártjuk Kossuth térre hirdetett, Ellenállás nevű demonstrációit, amelyekből kettőt tartottak, majd bejelentették, hogy a tüntetéseket vidéken folytatják. A frakcióvezető-helyettes azt felelte, hogy „valami elkezdődött, rengeteg ember vett részt a keddi és szerdai demonstráción”. Hozzátette, világos volt számukra, hogy nem egy tüntetés hozza el az Orbán-rendszer bukását, ezért folytatják vidéken. Ahol szót emelnek ennek a rendszernek az igazságtalansága ellen, a DK mindenütt ott lesz – szögezte le.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/135972