Hogy nevezzük azt, aki úgy csinál, mintha Orbánt támogatná, úgy néz ki, mint aki Orbánt támogatja és olyan hangot ad ki, mint aki Orbánt támogatja?

2018. szeptember 19. 15:51

Szily László
444.hu

A DK a jelek szerint beletanult a kitelepülős-színpados népszórakoztatásba.

A DK a jelek szerint úgy beletanult a kitelepülős-színpados népszórakoztatásba, mint valami rutinos falunapos fellépő. Az egész esemény profin meg volt koreografálva. A közönséget ügyenesen megválogatott, a közönség életkorához igazított zenés setlisttel kezdték hevíteni - Europe: Final Countdown, Beatles: Help, Michael Jackson: They Dont Care About Us - aztán jött a műsorvezető-hergelőember, aki huszonhatszor sütötte el a délután egyik kulcsszavát, a »lúzerkormányt«. Természetesen az Orbán-kormányra gondolva. Ami gondolom igazi duplacsavaros, az ínyenceknek szóló vicc volt, hiszen azt a kifejezést az Index annak idején elképesztően népszerű, 2003-as szavazógépes cikksorozata hozta be a köztudatba. Ami a dátumból is következően természetesen azt jelenti, hogy a »lúzerkormány« szó az akkori Medgyessy-kormányra lett kitalálva, aminek ki más volt a sportminisztere, mint maga Gyurcsány Ferenc. 

(...)

Először nem is értettem, miért olyan kínos Gyurcsányt hallgatni, miközben az általa mondottak 95 százaléka –a magyar demokrácia fideszes leépítésétől annak realizálásáig, hogy a mostani helyzetben gyakorlatilag csak a békés utcai politizálás maradt azoknak, akik a rezsim leváltását szeretnék – igaz és értelmes dolog volt. Aztán hamar rájöttem, hogy éppen emiatt. A Nemzet Színésze ugyanis a fénykorában is sokkal inkább volt Ihos József, mint Bessenyei Ferenc, és amit mond, azóta sem hangzik hitelesebbnek. Ráadásul itt nem egyszerűen a hangja csengésével volt gond, hanem azzal az ordító ellentmondással, ami a szép szavai és a valós tettei között feszültek. Arról szónokolt, hogy a magyar demokráciát már csak az utcára vonuló tömegek menthetik meg, miközben a tüntetésre csak a saját minipártjának a híveit invitálta meg. Arról öblögetett, hogy a civilek és a politikusok legszélesebb körének összefogására van szükség, de meg sem említette a háta mögött 50 méterrel – szintén a rezsim megbuktatása céljából – táborozó civileket. Azzal lázított, hogy addig tartja az embereket az utcán, amíg le nem mondatják a kormányt, hogy egy gyengébb pillanatában ő maga mondja azt kókadt hangon, hogy a kormányváltásig tartó tüntetéssorozatuk talán csak a hétvégéig fog tartani, aztán elfogy a lelkesedés. Azt ragozta, hogy csak az utcán lehet elérni bármit a kormánnyal szemben, miközben a harmadik ciklusát tölti az eszerint haszontalan parlamentben. Ezt az önellentmondást ő maga is érzékelte, azért egy adott ponton azt kezdte fejtegetni, hogy azért mégis van értelme annak, hogy a DK ott asszisztál Orbánéknak a parlamentben.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/135856