Kínából a jövő szele fúj

2018. szeptember 17. 23:33

Szabó Dávid József
Magyar Idők

Ma a nyugati világon kívül Kína a legnagyobb és legbefolyásosabb szereplő, amellyel megtalálhatók az egyezési pontok.

„De hol találjuk a magyar érdeket Kína előretörésében?

Az Út és övezet kezdeményezés része Kína közép-európai országoknak tett ajánlata, a 16+1 együttműködés. A Kína által ebben a keretben kijelölt partnerek köre kis híján a hazánknak oly fontos teljes közép-európai és nyugat-balkáni térséget öleli fel.

A 16+1 részben szándékolt hatása, hogy a térség államai újabb formátumban tudnak szorosan együttműködni és közös projekteket tető alá hozni. Fontos azonban rögzíteni, hogy míg Kína Nyugat-Európában és Észak-Amerikában magas presztízsű és értékű, jövedelmező és technológiailag fejlett vállalatokba (járműgyártás, gépgyártás, robotika stb.) beruház, addig Kelet-Közép-Európában jelenleg főként infrastrukturális projektekben vállal fontos szerepet. Ez utóbbi egyrészt kedvező a térségünknek, hiszen lassan közhelyszámba megy, mekkora korlátot jelent a regionális infrastruktúra hiánya. (...)

Magyarország dolga a magyarok érdekeinek képviselete. Ez bizonyos szakpolitikai területeken hosszabb távon egybeforrt más államok érdekeivel (NATO, V4), más területeken pedig többnyire egybeesik velük (EU). Megint más területeken pedig csak esetileg áll fenn érdekközösség köztünk és mások között.

A visszaszerzett szuverenitás fenntartásához, mozgásterünk bővítéséhez arra van szükség, hogy a világ minél több országával és térségével aktívan keressük és megalkossuk ezeket az érdekegybeesési pontokat és azok mentén gyümölcsöző együttműködések sorát nyissuk meg. Magyarul: álljunk minél több lábon, legyen minél több barátunk és üzletfelünk szerte a világban.

Ma a nyugati világon kívül Kína a legnagyobb és legbefolyásosabb szereplő, amellyel megtalálhatók az egyezési pontok, és kiemelt érdekünk, hogy ezeket határozottan, időt és energiát nem kímélve, ugyanakkor két lábbal a földön állva erősítsük.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/135758

Ajánljuk még a témában