Harag

2018. szeptember 16. 09:28

Sebes György
Népszava

Orbán úgy látja, most már a gyűlölet (is) vezeti nemcsak a magyar ellenzéki pártokat, hanem az uniót is, de különösen a német kancellárt.

„Orbán Viktor és az ő nézeteit ismételgető famulusai akár ismerhetnék is József Attila versét (még ha ezt napjainkban nem is trendi bevallani). Talán még az utolsó sorát is tudnák idézni: »erősítsen az én haragom, dehogy is bántson...«. Csak éppen annyira elvakította már őket a saját igazukba vetett hit, eszük ágában sincs beismerni: még az is elképzelhető, hogy az unió, meg a parlamentje jót akar Magyarországnak (amely sosem volt és ma sem azonos az éppen regnáló kormánnyal). 

Így aztán a helyzet csak durvul, és nincs kilátás arra, hogy közeledjenek az álláspontok. Ezt tükrözte a miniszterelnöknek– a nyári szünet utáni első –rádiós szózata a magyar néphez. Volt abban a szokásos vádak– bosszú, büntetés, sorosozás – mellett új elem is: Orbán úgy látja, most már a gyűlölet (is) vezeti nemcsak a magyar ellenzéki pártokat, hanem az uniót is, de különösen a német kancellárt. Ezen az alapon persze aligha látszik lehetségesnek, hogy megértse, érte haragszanak, s nem ellene. A jelek szerint a magyar kormányfőnek – és vele a hatalom összes birtokosának – csak az egykori átkos időkben dívott vicc poénja jut eszébe a strasbourgi határozat kapcsán: »érted jöttünk elvtárs, nem ellened«. 

Ők harcolni akarnak minden ellenségesnek vélt erővel, és az sem érdekli őket, hogy nincs háború.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/135687