Az lenne a jó, ha végre ellenállnánk, de tudnánk, hogy miért is állunk ellen

2018. szeptember 16. 09:32

Jámbor András
Mérce

Nem tudunk olyan sikeres politikát mondani, ami ne állna morális alapokon.

„Egy barátom (aki egyébként történetesen az LMP alapítója) még a választási kampányban, minden taktikai szavazásról szóló cikkem alá bekommentelte, hogy értsem már meg, azzal, hogy jövőkép, vízió, és tartalom nélkül próbálom rávenni az embereket arra, hogy valamiféle taktikai döntést hozzanak, ahelyett, hogy tisztán az életükről szóló döntést hoznának, sikertelen leszek. Valójában teljesen igaza volt és van.

Nem tudunk olyan sikeres politikát mondani, ami ne állna morális alapokon.

Ami nem abból indulna ki, hogy valaki, vagy valakik hisznek abban, hogy milyennek kéne lennie a világnak, ezt a hitüket le tudják írni, célokká tudják fogalmazni, át tudják adni az embereknek, maguk mellé tudják állítani őket, és ráveszik őket, hogy ők is tovább adják. Ilyenfajta jövőkép vagy hit nélkül nincs politizálás. Pontosan ezért hiába tesz Ungár Péter helyes megállapításokat a cikkében, és hiába próbálja taktikával kikerülni a kormánypárt politikai gépezetét az LMP, ez a politika sikertelenségre van ítélve.Ez nem is politika igazából, csak hatalomgyakorlás.

A magyar ellenzékben úgy tűnik, vagy csak és kizárólag taktikai, vagy csak és kizárólag morális szempontok alapján gondolkodnak a politikusok, és a közéleti szereplők. Pedig a sikeres politikához pont a kettő egységére van szükség, és számtalan jó döntésre, illetve a jó döntésekhez szükséges erőforrásokra és politikai térre. 

Kell hit, vízió, elképzelés, jövőkép, ennek átadása, ezekhez intézmények, célok, erőforrások, tudás és tervek. Ez lenne ugyanis a politizálás. Minden más csak valami politizálásnak hívott izé.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/135688