Az EU orbanizálódik, miközben Orbánt bírálja

2018. szeptember 15. 16:00

Tamás Gáspár Miklós
Mérce

Szűk az ösvény, amelyen haladnunk lehet.

„A jobban fölfegyverzett Frontex bármelyik tagállamban átvehet határigazgatási feladatokat az adott ország kormányának beleegyezése nélkül is. (!) A Frontex az EU-n kívüli, „harmadik” országokban is működhet (!), az elutasított menedékkérők visszaküldése mellett az adott ország beleegyezésével határvédelmi akciókban is részt vehet. Eddig az információ. (...)

Ez az a ritka pillanat, amikor azt szeretném, ha a magyarországi állami propagandának igaza lenne. Azaz: ha igaz volna az az állítás, amely szerint Orbán Viktor államát mindenekelőtt a menekültekkel szembeni erőszakosságáért és idegengyűlölő, uszító kampányaiért támadnák az európai hatalmak, de nem. A Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottság ennek a visszataszító javaslatnak a benyújtója. Az Orbán-állam elleni szankciókat újabban buzgón helyesli Sebastian Kurz ausztriai szövetségi kancellár, aki pártolja az Orbán-párt kizárását az ún. Európai Néppártból – márpedig a migráncsozás tekintetében Kurz csöppet se különbözik a magyarországi rezsim vezetőjétől. (...)

A magyarországi (és a Duna-medencei magyar) baloldalnak nemcsak az Orbán-állammal, hanem a Frontex-Unióval is szemben kell állnia. A szociális és demokratikus Európának magam is a híve vagyok, de ennek nem. Ni Dieu, ni maître – védelmező nincsen felettünk, nem véd sem Isten, sem király. A kapitalizmus nem hazudtolja meg önmagát, állami és szuperállami szervezete – ha baj van – visszanyúl a régi autoritárius módszerekhez, a fajgyűlölethez és az embertelen erőszakhoz. Szűk az ösvény, amelyen haladnunk lehet. Föltehetőleg nem leszünk sokan.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/135680

Ajánljuk még a témában