Pompeo: Kerry találkozói iráni kormányzati tisztségviselőkkel aláássák a Trump-kormány erőfeszítéseit

2018. szeptember 15. 09:18

A jelenlegi amerikai külügyminiszter és az elnök is bírálta a volt külügyminisztert, mert iráni tisztségviselőkkel találkozott.

John Kerry korábbi amerikai külügyminiszter találkozói iráni kormányzati tisztségviselőkkel aláássák a Trump-kormányzat erőfeszítéseit – mondta pénteki sajtókonferenciáján Mike Pompeo, az amerikai diplomácia irányítója.

Pompeo „nem helyénvalónak" és „példa nélkül állónak" minősítette Kerry találkozóit az iráni tisztségviselőkkel. A külügyminiszter leszögezte: elődjének „nem szabadna ilyen viselkedést tanúsítania, ez nem fér össze az Egyesült Államok jelenlegi külpolitikájával". Pompeo azután fejezte ki nyilvánosan is a rosszallását, hogy Donald Trump elnök péntekre virradóra Twitter-bejegyzésben bírálta Kerryt, mert „illegális találkozókat tart a nagyon ellenséges iráni rezsimmel".

John Kerry az új könyvét népszerűsítő kampány keretében interjút adott a republikánusokhoz közelálló Fox-médiabirodalom rádiós csatornájának és a többi között elmondta, hogy 2017 januárja, tehát hivatali ideje vége óta „három vagy négy alkalommal" találkozott Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszterrel. Az interjúban Kerry azzal is megvádolta a Trump-adminisztrációt, hogy rendszerváltozást akar kieszközölni perzsa földön.
„Egy volt külügyminiszter az, aki megbeszélésekbe bocsátkozik a terrorizmus legnagyobb állami támogatójával a világban" – fogalmazott sajtókonferenciáján Mike Pompeo. Majd hozzátette: „erre az Egyesült Államok történetében nem lehet példát találni". Egyúttal cáfolta, hogy a Trump-kormányzat rendszerváltozás kikényszerítésére törekedne Iránban.

John Kerry az Obama-adminisztráció tagjaként részt vett a 2015-ben Iránnal megkötött többhatalmi atomalku kidolgozásában. Ezt az egyezményt mondta fel az Egyesült Államok az idén májusban egyoldalúan, majd Donald Trump ismét szankciókat vezetett be Irán ellen.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/135654