Dialógus

Lavrov: Oroszország hajlandó felújítani a párbeszédet az EU-val

2018. szeptember 14. 16:36

Arról is szólt, hogy a Nyugat „hibrid háborút” folytat Oroszország ellen, katonai erővel, a médiában folytatott „hisztériakeltéssel” és „külföldről pénzelt” civil szervezetek révén beavatkozik belső ügyeibe.

Oroszorország minden előzetes feltétel nélkül hajlandó felújítani a párbeszédet az Európai Unióval – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken Berlinben.

A Német-Orosz Fórum megalapításának 25. évfordulóján elmondott beszédében kiemelte, hogy Oroszország és az EU „együttműködésre ítéltetett közös eurázsiai otthonunkban”, de az Oroszországgal szembeni „fóbiák” gyakran felülkerekednek a „pragmatikus” viszonyuláson, „a brüsszeli bürokrácia” pedig az együttműködés útjában áll.

Ezért az intézményesített dialógus csaknem valamennyi csatornája bezárult, most viszont „fel kell újítani a közös európai házat”, újra kell kezdeni a párbeszédet – mondta Szergej Lavrov. Kiemelte, hogy nem szabad egymást hibáztatni, hanem le kell vonni a tanulságokat az utóbbi évek fejleményeiből, az „elszalasztott lehetőségek évtizedének” történéseiből.

A többi között arról is szólt, hogy a Nyugat „hibrid háborút” folytat Oroszország ellen, katonai erővel, a médiában folytatott „hisztériakeltéssel” és „külföldről pénzelt” civil szervezetek révén beavatkozik belső ügyeibe.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/135639