Inog a Fidesz széke a pártcsaládban

2018. szeptember 13. 07:12

Kárpáti János
Népszava

Orbán számára a jelek szerint elment a néppárti vonat, nem számíthat arra, hogy ezzel a politikával őt fogja pajzsra emelni az Európai Néppárt.

„Azzal, hogy a jobbközép, kereszténydemokrata irányzatú Európai Néppárt európai parlamenti frakciója nem védte meg magyar tagpártját, illetve Orbán Viktor miniszterelnököt az uniós alapszerződés 7. cikke szerinti eljárástól, azt jelenti, hogy a Fidesz helyzete megingott a pártcsaládon belül.

A szavazásnál tartózkodók is tudatában voltak annak, hogy magatartásuk megkönnyítette a Sargentini-jelentés kétharmados elfogadását. Ha valóban el akarták volna hárítani a magyar kormány elmarasztalását, akkor nemmel szavaznak.

Néppárti berkekben már évek óta hallani olyan képviselői véleményeket – elsősorban a Benelux országokból, közülük talán a leghangosabban a luxemburgi Frank Engel –, akik nem tudtak azonosulni Orbán politikájával, de ők sokáig kisebbségben maradtak. Azt, hogy most átbillent a mérleg nyelve, Manfred Weber frakcióvezető kedd esti nyilatkozata jelezte. Sőt, már az azt megelőző napon is nagy visszhangot váltott ki Sebastian Kurz néppárti osztrák kancellárnak, valamint Othmar Karasnak, az osztrák néppárti EP-képviselőcsoport vezetőjének állásfoglalása: ha a meggyőző többség úgy látja, hogy meg kell indítani az eljárást a magyar kormánnyal szemben, akkor indokolt, hogy a Fidesz tagságát is felfüggesszék az Európai Néppártban. 

Orbán számára a jelek szerint elment a néppárti vonat, nem számíthat arra, hogy ezzel a politikával őt fogja pajzsra emelni az Európai Néppárt, mint »Helmut Kohl igazi utódját«, azaz várhatóan nem az orbáni zászló alatt kívánnak harcba indulni a jövő májusi európai parlamenti választáson.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/135543

Ajánljuk még a témában