Kormányinfó

Gulyás Gergely: Nem fogadták el a Sargentini-jelentést

2018. szeptember 13. 14:01

A jelentés elfogadásához a jelenlévők kétharmadának támogatására lett volna szükség, így a kormány nem tartja érvényesnek a Sargentini-jelentésről született európai parlamenti döntést.

Gulyás Gergely kifejtette, a lisszaboni szerződés szerint a leadott szavazatok kétharmadára lett volna szükség a jelentés elfogadásához, azaz a tartózkodó szavazatokat is figyelembe kellett volna venni, így pedig nem lett volna meg a többség.

Hozzátette: a jogvita tisztázásáig a jelentésnek további jogkövetkezménye nem lehet; hétfőn uniós ügyekkel foglalkozó kormányülés lesz, ahol döntenek a konkrét jogi lépésekről.

A jelenlévők kétharmadára lett volna szükség a jelentés elfogadásához a kormány véleménye szerint, ám a tartózkodások miatt a kétharmados támogatottságot nem kapta meg a jelentés. Gulyás Gergely azt a példát mondta, hogy ez olyan, mintha a Jobbik tartózkodása miatt meg nem szavazott kvótaellenes Alaptörvény-módosítást utólag elfogadottnak tekintenénk és kihirdetnénk a közlönyben.

A magyar kormány ezért „úgy tekint az EP döntésére, hogy a Lisszaboni szerződés értelmében nem fogadta el a Sargentini-jelentést”. 

Hétfőn EU-s kormányülést tart a magyar kormány, ahol a további jogi lépésekről döntenek. 

A miniszter megerősítette azt a kormányzati álláspontot, hogy a jelentés valójában nem a jogállamiságról szólt, hanem a bevándorlással kapcsolatos álláspontok határozták meg annak elfogadását.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/135574