Cassandra és a Néppárt

2018. szeptember 13. 07:36

Faggyas Sándor
Magyar Hírlap

Feketén-fehéren kiderül, milyen állapotban van a legnagyobb európai pártcsalád, s milyenek a belső erőviszonyok.

„»Tudok én küzdeni remény nélkül is« – idézte Deák Ferencet kedd esti strasbourgi sajtótájékoztatóján Orbán Viktor arra a kérdésre válaszolva, hogy mire számít a szerdai EP-szavazással, illetve a Fidesz és a Néppárt viszonyának alakulásával kapcsolatban. Deák mondata, melyet Kossuthhoz 1844 novemberében írt levele tartalmaz, így folytatódik: »érzem keblemben az erőt, Istenemre mondom: érzem, hogy csüggedést nem ismertem soha, s az elhatározottság, mely nálam kötelességérzeten alapul, nem kisebb, mint másoké, kiket a remény lelkesedésre gyújt.« 

A magyar miniszterelnök, aki csaknem három évtizede jelen van a politika élvonalában, s az európai küzdőtéren is sokat tapasztalt, kipróbált politikusnak számít, elmondta, hogy tisztában van vele: az EP meg fogja szavazni a Magyarország elítélését és a 7. cikkely szerinti büntetőeljárás megindítását javasló ún. „Sargentini-jelentést”. Mégpedig azért, mert nemcsak a kereszténydemokrata, bevándorlásellenes magyar kormányt gyűlölő baloldali (szocialista, liberális, kommunista, zöld) frakciók szavaznak ellenünk – az ő összes képviselőjük is kevés a jelentés elfogadásához –, hanem a Fidesz pártcsaládjának egy része is. A kormányfő nyíltan kimondta, hogy a migráció kérdése súlyosan megosztja a Néppártot, amely – mint fogalmazott – kedvére próbál tenni a szo­ciáldemokratáknak és a liberálisoknak, hogy a jövő évi EP-választások után koalíciót tudjon velük alkotni.

A tegnapi szavazásnak nem hazánk tényleges jogi és pénzügyi szankcionálása volt az igazi tétje – hiszen ahhoz a hosszú egyeztetési, alkudozási procedúra végén az Európai Tanácsban (a magyar kormányfőn kívül) valamennyi tagállam vezetőjének teljes konszenzusa volna szükséges, s ez szinte kizárt. Hanem az, hogy a Néppárton belül hányan és kik szavazzák meg az abszurd hazugságoktól és hamis vádaktól hemzsegő fércművet. Vagyis feketén-fehéren kiderül, milyen állapotban van a legnagyobb európai pártcsalád, s milyenek a belső erőviszonyok. 

Orbán már a tavaly áprilisi európai parlamenti felszólalásában megjósolta, hogy a szocialisták és a liberálisok a Fidesz elleni frontális támadással »föl akarják szalámizni« az Európai Néppártot, hogy ők irányíthassák az EP-t és az uniót, ezért arra figyelmeztette pártját, hogy ne lépjen bele ebbe a csapdába. Cassandra-jóslatának akkor sajnos nem sokan hittek, de ma már jól látszik, mennyire igaza volt és van.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/135545