Chilében engedélyezték a transzneműeknek nevük és nemük hivatalos megváltozatását

2018. szeptember 13. 09:18

Moreira konzervatív szenátor családokat megosztó „aberrációnak” minősítette a jogszabályt.

A chilei törvényhozás szerdán megszavazta, hogy a 14 éven felüli, magukat transzneműként azonosító állampolgárok megváltoztathassák nevüket és nemüket a hivatalos okmányokban. A törvényt a hatályba lépéshez Sebastian Pinera jobbközép elnöknek 30 napon belül alá kell írnia.

A jogszabályt először 2013-ban terjesztették be, és heves vita tárgya volt a hagyományosan konzervatív, többségében katolikus keresztény dél-amerikai országban.

A szerdán elfogadott, az utóbbi 5 évben módosított jogszabály kiköti, hogy a 14 és 18 év közötti fiataloknak szüleik vagy törvényes gyámjuk beleegyezése kell ahhoz, hogy adataikat beállítottságuknak megfelelően megváltoztassák.

Ivan Moreira konzervatív szenátor családokat megosztó „aberrációnak” minősítette a jogszabályt. Jogvédő szervezetek azonban azzal érveltek, hogy ez a lehetőség befogadóbbá teszi majd az országot. A törvény a nemi identitást úgy határozza meg, hogy egyéni meggyőződés kérdése, ami független a nyilvántartásban szereplő névtől, nemtől, illetve a fizikai megjelenéstől.

Arról azonban nincsenek hivatalos adatok, hogy hány transznemű ember van Chilében.

A Reuters rámutat, hogy a jogszabály egyike a progresszív törvényeknek, amelyeket az utóbbi időben fogadtak el a dél-amerikai országban. Az alkotmánybíróság augusztusban részben feloldotta az abortusztilalmat, a terhességmegszakítást törvényesen el lehet végezni, ha a nőnek veszélybe kerül az élete, a magzat életképtelen, vagy a terhesség nemi erőszak következménye.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/135551