Bemutatták az óraátállítás eltörlésével kapcsolatos tervet

2018. szeptember 13. 12:48

2019-től megszűnhet az évszakokhoz kapcsolódó óraállítás az Európai Unió országaiban.

Európában 2019-től megszűnne az évszakokhoz kapcsolódó óraátállítás, vagyis a tagállamok szabadon dönthetnének arról, hogy ezután a nyári vagy a téli időszámítást kívánják-e alkalmazni – közölte a Portfolio. Mint írják, a jogalkotási  javaslat igyekszik biztosítani, hogy a szomszédos országok egyeztessenek minden változásról, ami többek között a piaci működések miatt fontos.

Cikkükben Violeta Bulc, közlekedéspolitikáért felelős uniós biztost idézik: „javaslatunk értelmében jövő évtől megszűnne az évszakokhoz kapcsolódó óraátállítás gyakorlata. Ez az igen ambiciózus ütemezés lehetővé teszi a polgárok számára, hogy késedelem nélkül élvezhessék az intézkedés előnyeit. Már most felkérjük a tagállamokat és a vállalkozásokat, hogy tegyék meg a szükséges előkészületeket egy unión belüli összehangolt megközelítés biztosítása érdekében”.

A Bizottság javaslata egyértelmű és gyors ütemtervet határoz meg a változások hatálybalépésére vonatkozóan, valamint ösztönzi a nemzeti és európai szintű konzultációt. A javaslat alapján minden tagállam 2019 áprilisáig kellene jelezze, hogy az állandó nyári vagy téli időszámítást szándékozik-e alkalmazni. Amennyiben az adott ország a nyári időszámítást választja, az utolsó kötelező átállásra 2019. március 31-én kerül sor, míg a téli időszámítást választó tagállamok 2019. október 27-én, vasárnap egy utolsó szezonális óraátállítást alkalmazhatnak. Ezeket követően az évszakokhoz kapcsolódó óraátállítás alkalmazására nem lesz már lehetőség – derül ki a cikkből. Hozzáteszik: mindezen adatok abban az esetben érvényesek, ha az Európai Parlament és a Tanács legkésőbb 2019 márciusáig elfogadja a Bizottság javaslatát.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/135566