Nincs jó választás köztük

2018. szeptember 12. 17:58

Puzsér Róbert
Facebook

Az Európai Unió korrupt és rövidlátó – Orbán Viktor korrupt és autoriter.

„Az Európai Parlament által kétharmados többséggel elfogadott Sargentini-jelentés már legalább hét éve időszerű: a mindennapos jogfosztás és rendszerszintű csalás, az intézményesült korrupció nem az elmúlt pár év történése. Ezt a döntést meg kellett volna hozni legkésőbb az új választási törvény elfogadásakor – de leginkább már 2006 őszén, amikor Gyurcsány Ferenc rendőrterroristái a budapestiekre támadtak.

Az Európai Unió elitjének tagjai sunyin hallgattak, és üzleteltek Orbán Viktorral, megvonták vállukat a rothadásként burjánzó korrupció láttán, és a Magyarországon termelő részvénytársaságokon keresztül tömködték a zsebüket. Európa nagy bankjai jelenleg is folytatják a sokszor jogszerűtlen tömeges kilakoltatásokat, Orbán rendőrei pedig híven védelmezik a multik behajtóit. Az volna a tényleges nyomásgyakorlás, ha az Unió döntéshozói visszahívnák Magyarországról az itt termelő európai nagyvállalatokat. Ez ezerszer jobban fájna Orbánnak, mint holmi jelentés, csakhogy a Mindenható Piac szentséges folyamataiba holmi jogállami elvek mentén beavatkozni nyilván példátlan barbárság volna. Inkább ölbe tett kézzel szemlélik akár egy alkotmányos autokrácia megszilárdulását az Európai Unióban, akár ázsiai gyerekmunkások tömegeinek nyomorúságát a Távol-Keleten.

Az európai baloldal éppúgy használja az Orbán-démont, ahogy Orbán a Brüsszel-démont. Ellenségképet farag, és valóságot hamisít – hisz jól tudjuk, Orbánnal és rendszerével pont nem az a baj, hogy antiszemita volna: az antiszemitizmus egy elv – Orbán Viktor pedig tagadja az elveket. Az uniós választások előtt pár hónappal az európai baloldalnak nagyon jól jön ez a papírlap, amit tagjai nagy ívben lobogtathatnak: ők is szabadságharcosok. Itt mindenki szabadságharcos, csak a szabadság fogy rohamosan.

Az Európai Unió korrupt és rövidlátó – Orbán Viktor korrupt és autoriter. Nincs jó választás köztük, mert nem alternatívák – valójában épphogy erősítik és legitimálják egymást. S mégis: ez az első pillanat, amely bármiféle nyomás alá helyezi Orbán Viktort. Jogos lépés, amely régóta kijárt már, még akkor is, ha az azzal járó szankció fájdalmasan csekély.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/135524