Szolidaritás

Lengyel kormányszóvivő: Szolidárisak vagyunk a magyar nemzettel

2018. szeptember 12. 18:32

A lengyel kormány nyugtalansággal fogadja az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás kezdeményezését– mondta Joanna Kopcinska.

A lengyel kormány nyugtalansággal fogadja az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás kezdeményezését Magyarországgal szemben, szolidáris Budapesttel – hangsúlyozta Joanna Kopcinska lengyel kormányszóvivő szerdán az MTI-nek nyilatkozva.

A szóvivő nyilatkozatában arra reagált, hogy az Európai Parlament (EP) elfogadta a magyarországi jogállamisági helyzetről szóló Sargentini-jelentést. Leszögezte: az Európai Unió (EU) a tagállamok sajátos jogi, alkotmányjogi, történelmi hagyományainak kölcsönös tiszteletén alapszik, ezen elv tisztelete különösen az EU jelenlegi válsága fényében fontos. 

Álláspontja szerint a döntés „nem járul hozzá az EU megerősítéséhez, sőt, veszélyezteti egységét, felesleges megosztást teremt". Az EU  „a párbeszéden alapszik, és az összes vitás kérdést éppen a párbeszéd, nem pedig a diktátum útján kell megoldani" – húzta alá Joanna Kopcinska. Lengyelország ezért „nagy nyugtalansággal fogadja az EP mai döntéséről szóló információt" – mondta. 

„Szolidárisak vagyunk a magyar nemzettel, amely nemrégiben a választásokon nagyon határozott demokratikus legitimációt adott Orbán Viktor kormányának" – hangoztatta a szóvivő. Az Európa jövőjére vonatkozó döntéshozatalban „éppen az állampolgárok hangja – a tagállamok, valamint az egész EU polgáraié – kell, hogy döntő legyen" – fogalmazott Joanna Kopcinska.

(MTI)

 

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/135527