Orbán ellenzéki statisztái most kezdik megnyerni a Fidesznek az EP-választást

2018. szeptember 11. 11:32

Ungár Péter
Azonnali

A kérdés nem az, hogy Orbán vagy Európa. Ha erre akarjuk felfűzni az EP-választást, akkor súlyos vereséget fognak ránk mérni.

„A kérdés nem az, hogy Orbán vagy Európa. Ha erre akarjuk felfűzni az EP-választást, akkor súlyos vereséget fognak ránk mérni.

A kérdés az, hogy milyen Európa

Erről kell beszélni ellenzéki oldalon, erről kell beszélni a kampányban, és egyébként erről kell beszélni az Unióban.

Szerintem olyan Európa, amely meg tudja védeni a határait, tudja kezelni a migrációs válságot, és amelyik nem akar egyre több döntési jogot magának, amikor jól láthatóan döntésképtelen. Az Unió jelenlegi – a Fidesz pártcsaládjából kikerülő – vezetése nem ilyen, ezért el kell őket zavarni. És már ennek kimondása is jelentős előrelépés lenne: ha ugyanis a magyar ellenzék nem viselkedne úgy, mint az Unió vezetésének magyarországi pártja, akkor fel lehetne tenni a kérdést Orbán Viktornak, hogy akarja-e, hogy a Néppárt eltakarodjon az Unió vezetéséből.

Az a párt, aminek ő egyszerre tagja, egykori alelnöke és legfőbb ellenzéke. Akkor lehetne erről az ellentmondásról beszélni.

Nemrég a London Review of Books-ban egy Netanjahuról szóló esszében az izraeli miniszterelnök nemzetközi helyzetének javulásáról írtak. A szerző ennek háttereként négy nevet, négy fő szövetségest említett: az Egyesült Államok elnökét, az indiai miniszterelnököt, az orosz elnököt és a magyar miniszterelnököt. Macron francia elnök azt fejtette ki nemrég, hogy az európai politikában az ő fő ellensége a Salvini-Orbán-tengely. Magyarul mindenki közrejátszik abban a nagy játékban, hogy elismerjük Orbán Viktort mint az EU-kritikus jobboldal vezetőjét, és odaadjuk neki azt, amire vágyik: nemzetközi súlyt és jelentőséget.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/135442