Közös pártcsaládot alapítana a Fidesszel a Szabadságpárt

2018. szeptember 11. 10:35

Heinz-Christian Strache Facebookon üzent Orbán Viktornak, miután az osztrák kancellár bejelentette: támogatni fogják a Fidesz tagságának felfüggesztését az Európai Néppártban.

Közös európai parlamenti pártcsalád alapítását javasolta az osztrák alkancellár Orbán Viktor kormányfőnek – jelentették kedden a hírügynökségek.

Heinz-Christian Strache, a Szabadságpárt (FPÖ) elnöke Facebook-oldalán azt írta: „Örömömre szolgál meghívni Orbán Viktor magyar miniszterelnököt és pártját, a Fideszt közös munkára egy közös európai uniós blokkban!"

Az FPÖ az Osztrák Néppárttal (ÖVP) együtt kormányozza Ausztriát. A Szabadságpárt az Európai Parlamentben a Nemzetek és Szabadság Európája nevű, jobboldali pártokat tömörítő frakcióhoz tartozik, míg a Fidesz a mérsékeltebb jobboldali pártok frakciójának, az Európai Néppártnak a tagja. Strache meghívóját Judith Sargentini holland zöldpárti képviselő jelentésének EP-vitája előtt tette közzé.

A nagyobbik osztrák kormánypárt, az ÖVP szintén az Európai Néppárthoz tartozik. A párt vezetője, Sebastian Kurz kancellár egy hétfői tévéinterjúban bejelentette, hogy pártja képviselői támogatni fogják a Fidesz tagságának felfüggesztését az Európai Néppártban. „Nincs kompromisszum a joguralom és a demokrácia tekintetében. Az alapértékeket meg kell védeni" – mondta Kurz az ORF2 közszolgálati tévének adott interjújában.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/135438