Az Európai Parlament meg akarja törni Magyarországot

2018. szeptember 11. 10:00

Dömötör Csaba
Magyar Idők

A jelentés rendkívül gyenge színvonalú, még A tanú című filmbe sem férne be elfuserált ítéletként. Interjú.

„Amennyiben az EP abszolút többsége támogatja a Magyarországot elmarasztaló Sargentini-jelentést, mi a következő lépés a 7-es cikkely baloldali, liberális erők által annyira várt érvényesítéséhez?

Bármilyen eljárást is kövessenek, az Európai Tanácsban nincs meg a szükséges egyetértés a 7-es cikkely érvényesítéséhez. Egyébként az egész 7-es cikkely ebben az esetben nem több, mint zsarolási, fenyegetési eszköz. A Sargentini-jelentés olyan vitákat hoz újra a felszínre, amelyeket már több éve lezártunk az Európai Bizottsággal. Ez méltatlan az uniós intézményekhez. Ha valóban fontos a jogállamiság, akkor miért kérdőjeleznek meg már jogi értelemben is lezárt kompromisszumokat? Ebből is látszik, hogy valójában a migrációs csomagot akarják lenyomni a torkunkon. Kötelező szétosztást akarnak, elég megnézni Sargentini korábbi nyilatkozatait.

Judith Sargentini mindössze néhány alkalommal járt Magyarországon, és míg a magyar kormánnyal kerülte a kapcsolatfelvételt, a jelentés elkészítéséhez marginális, szexuális kisebbségeket tömörítő, valamint Soros György által támogatott »civilekkel« egyeztetett. Ez az EU-ban bevett szokás?

Judith Sargentini nem véletlenül szerepel a Sorosék megbízható szövetségeseit felsoroló listán. Elég megnézni, hogy kiktől gyűjtötte be az információit. Kocsis Máté frakcióvezető joggal tette fel a kérdést, hogy a Transvanilla Egyesület vajon milyen tudással rendelkezik a magyar jogállamiságról? A liberális képviselő egyáltalán nem volt kíváncsi a jobboldali közösségek véleményére. Meredek dolog demokráciára hivatkozni úgy, hogy meg sem hallgatja a társadalom többségi véleményét, csak azokét, akik vele vannak pár százalékos közös platformon.

A jelentéskészítő Judith Sargentini ért annyira a jogállamiság kérdéséhez, van-e olyan tudása, amellyel az egyes tagállamok jogi berendezkedését, politikai rendszerét össze tudja hasonlítani?

A jelentés szakmai minősége alapjaiban kérdőjelezi meg a hozzáértést. Rendkívül gyenge színvonalú, még A tanú című filmbe sem férne be elfuserált ítéletként. Például hogyan lehet jogilag értelmezni azt, hogy a választások »kedvezőtlen légkörben« zajlottak? Kemény viták voltak, az igaz, de ezek éppen a demokrácia velejárói. Nálunk és más országokban is. Egyébként nem hallottam Sargentini asszony aggodalmait akkor, amikor Hollandiában nemrég megszüntették a véleménynyilvánító népszavazás intézményét, mert a kormányzó és egyes ellenzéki pártoknak nem tetszett az egyik ilyen népszavazás eredménye.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/135434