Áder: Az elmúlt 200 évben az építőmérnöki teljesítmény volt a fejlődés motorja

2018. szeptember 10. 18:03
Az elmúlt 200 évben az építőmérnöki teljesítmény volt a fejlődés motorja és a jövőben is nagy szerep hárul erre az ágazatra – hívta fel a figyelmet Áder János köztársasági elnök.

Az elmúlt 200 évben, amikor korábban soha nem látott mértékű városiasodás zajlott le Európában, az építőmérnöki teljesítmény volt a fejlődés motorja, az urbanizáció üteme pedig tovább gyorsul, 2050-re négyből három ember városlakó lesz – mondta Áder János köztársasági elnök az Építőmérnök 200 című konferencia megnyitóján hétfőn Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében.

A Magyar Mérnöki Kamara (MMK) a brit Építőmérnökök Intézetének 200 éves fennállása alkalmából szervezte konferencián az államfő hangsúlyozta, az építőmérnökök előtt álló feladat nagyságát mutatja, hogy „a következő évtizedekben több infrastruktúrát kell tervezniük, mint az elmúlt 2000 évben”. Fejlesztéseiknél pedig a környezet védelmére és a fenntarthatóságra is tekintettel kell lenniük – mondta.

Áder János reményét fejezte ki, hogy a kétnapos szakmai konferenciából és egy köztéri plakátkiállításból álló Építőmérnök 200 elnevezésű rendezvénysorozat szélesíti a szakma látószögét, és segít vonzóvá tenni az építőmérnöki pályát.

A köztársasági elnök az esemény helyszínéről megjegyezte, „a Magyar Tudományos Akadémia a Lánchídhoz hasonlóan egy kiváló magyarnak, a modern, polgári Magyarország megteremtésén munkálkodó gróf Széchenyi Istvánnak köszönheti létezését”. A Lánchíd építészeti jelentőségét mutatja, hogy elkészültekor a Duna 2400 kilométeres, Regensburg alatti szakaszának első állandó hídja volt – tette hozzá. Széchenyi István gondolatait idézve Áder János azt mondta, „egy híd többet jelent kőnél és acélnál, kifejezi az emberiség alkotó törekvését, szoros kapcsolatot hoz létre nemzetek közt, átvezeti az utakat, hogy megkönnyítse az emberek életét”.

Kiemelte, hogy a Lánchíd, ami lassan 170 éve köti össze Pestet és Budát, „nemzedékek hosszú sorának tanítja majd, hogy építeni annyit jelent, mint alkotni, törekedni, kapcsolatot teremteni és felelősséggel szolgálni”. A köztársasági elnök a konferencián részt vevő szakembereknek, angoloknak és magyaroknak azt kívánta, hogy egyre korszerűbb tudásuk mellett a régi szakemberek, például a Lánchíd építését vezető skót mérnök, Clark Ádám alkotókedvével szolgálják, szeressék a hivatásukat.

(MTI)

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ugyanennyi erővel lehetne a vasút (gőzmozdony) feltalálása is, hiszen a pályák építése alagutak, hidak és hegyi vonalak létrehozásával járt együtt......Itt az építőmérnöki munka a szükségszerű következmény.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés