Peking: Felelőtlenek Trump kijelentései az észak-koreai nukleáris leszerelésről

2018. augusztus 30. 13:53

Az Egyesült Államok világelső a tények meghamisításában – jelentette ki a kínai külügy szóvivője.

Kína szerint Donald Trump amerikai elnök közelmúltbeli kijelentései az észak-koreai nukleáris leszerelésről felelőtlenek és nehezen érthetők.

A pekingi külügyminisztérium szóvivője szokásos sajtóértekezletén kijelentette csütörtökön, hogy az Egyesült Államoknak magát kellene okolnia, ha nehézségekbe ütközik az ügyben, és Kína nem tűri el, hogy rá hárítsa a kudarcok miatti felelősséget. 

„Sokan gondolják – én magam is –, hogy az Egyesült Államok világelső a tények meghamisításában, valamint felelőtlen és abszurd logikájával, amelyet egy átlagember nem is ért” – jelentette ki Hua Csun-jing szóvivő.

Trump nemrég lemondta külügyminisztere, Mike Pompeo phenjani látogatását arra hivatkozva, hogy nincs előrehaladás Észak-Korea atomfegyver-mentesítésében, és ezért Kínát okolta. Szerdán pedig a Twitteren azt írta: Kína óriási nyomást gyakorol Észak-Koreára, ami a Peking és Washington közti kereskedelmi vitának tudható be. Nehezményezte, hogy Peking jelentős segítséget nyújt Phenjannak, egyebek közt üzemanyaggal látja el. „Ez nem segít!” – szögezte le. 

Mindazonáltal az amerikai elnök szerdán méltatta remek kapcsolatát Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel, és közölte: nem látja indokoltnak a dél-koreai-amerikai hadgyakorlatok újraindítását.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/134903