Betont öntöttek a feministák Párizs nyilvános vécéibe

2018. augusztus 29. 23:01

Szexistának és diszkriminatívnek tartják az utcákra helyezett piszoárokat.

Feminista tüntetők kezdték megrongálni Párizs nyilvános piszoárjait, mivel úgy vélik, azok szexisták, és diszkriminatívek – írja a Guardian.

Az egyébként környezetbarát piszoárokat még pár hónapja kezdték kihelyezni a francia főváros utcáira, hogy megbirkózzanak a vizelettel elárasztott utcák és ösvények jelentette gonddal. Ezekkel ugyanakkor a feministáknak egy baja van: természetükből adódóan nők nem tudják őket használni, az ellenzők pedig szexizmust kiáltanak.

Ezért két nyilvános vécét is „megtámadtak” az elmúlt napokban, egészségügyi betéteket és tamponokat ragasztva rájuk, valamint betont öntve beléjük, hogy megakadályozzák azok használatát.

A vandálok által hátrahagyott jegyzetek azzal támadják a párizsi városvezetést, hogy az arra biztatja a férfiakat, hogy az utcákon vizeljenek, miközben szerintük a nyilvános szoptatás még mindig felháborodást kelt. A rendőrség nyomozásba kezdett, eddig ugyanakkor egy csoport sem vállalta magára az akciót, a Femen radikálfeminista szervezet is tagadta, hogy közük lenne az akcióhoz.

Ugyanakkor nőjogi- és aktivista csoportok azt tagjlalják, az ilyesmi nyilvános vécékhez hasonló létesítményeket nők számára nem biztosítottak, ez pedig azt az üzenetet hordozza, hogy az utcákat a férfiak uralják, és nyugodtan könnyíthetnek magukon közterületen. 

A Femmes Solidaires feminista szervezet egyik tagja azt mondta, „nem csak arról van szó, hogy a férfiak foglalják el a közterületeket, hanem arról is, hogy a nők és gyerekek nem feltétlenül akarnak nyilvánosan vizelő férfiakat látni”. Gwendoline Coipeault szerint ugyanis arról van szó, hogy a piszoárokat a férfiak komfortjáért hoztál létre, azt a gondolatot erősítve, hogy a nők nem szívesen látottak a köztereken. „Ez diszkrimináció, és csak erősíti azt a sztereotíp és szexista elméletet, miszerint a férfiak nem tudnak uralkodni magukon, még a húgyhólyagukat tekintve sem” – taglalta. Hozzátette: több száz fedett nyilvános vécé van még Párizsban, a nőknek és a férfiaknak pedig inkább ezeket kéne használniuk a közterületek helyett.

Csak 2018 első felében a párizsi rendőrség 5000 embert büntetett meg nyilvános vizelésért, szinte mindegyikük férfi volt. A történethez hozzátartozik, hogy a városban 450, főként éjjel-nappal nyitva tartó nyilvános mosdó van, a feministák épp ezért tartják az utcákra helyezett piszoárokat szükségtelennek és szexistának. 

A párizsi önkormányzat szerint a város nem diszkriminálja a nőket, ugyanakkor sajnálja, hogy a piszoárokat megrongálták. Hozzátették: hallják a kritikákat, és szeretnék a nők álláspontját is figyelembe venni.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/134875