A világ pénzét öntötték bele, a végére mégis a háromnegyedére zsugorodott

2018. augusztus 28. 07:16

Magyari Péter
444

Még akkor is a világtörténelem látványos fordulata, ha a pénz odanyújtása közben arra is nagyon figyeltek, hogy ők se járjanak rosszul.

„Soha nem derül ki, hogy mi lett volna ha a görögöket nem mentik meg, vagy nem így mentik meg, így ezekre a kérdésekre egyértelmű válaszokat sem lehet majd adni soha. Ha az EU továbbra is sikertörténet marad, akkor utólag a világ egy nagyszerű programként méltatja majd a görög mentőcsomagokat. Ha az EU szétesik, vagy újabb tagállama kerül hasonló bajba a közeljövőben, akkor a válság előszobájaként hivatkoznak majd rá.

Rengeteg a vita, hogy mennyire voltak önzőek az európaiak (különösen a németek és a franciák) az adósság kezelésének módjában, hogy mennyire volt méltányos a görögökre erőltetett megszorítások sorozata. E vitához fogalmazott meg egy nagyon fontos szempontot Tomas Sedlacek cseh közgazdász, aki egy Európai Bizottság által rendezett konferencián Milánóban arról beszélt 2013-ban, hogy Európa történelme évszázadokig arról szólt, hogy ha egy állam meggyengült, akkor az erősek elfoglalták, kifosztották és lakóit szolgasorba taszították. Ehhez képest most egy végletekig meggyengült és teljesen védtelen államnak az erősek pénzt adtak. És ez még akkor is a világtörténelem látványos fordulata, ha a pénz odanyújtása közben arra is nagyon figyeltek, hogy ők se járjanak rosszul.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/134774

Ajánljuk még a témában