Egyedül a világ ellen

Még hisz a győzelemben és kitartásra szólított fel az Iszlám Állam-vezér

2018. augusztus 23. 07:08

Abu Bakr al-Bagdadi szerint a győzelem vagy vereség mértéke nem egy megszerzett várostól fog függeni, és „az Iszlám Állam jól van”.

Kitartásra buzdította híveit Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet vezetője egy neki tulajdonított hangüzenetben, amelyet a terrorszervezet fő médiumának számító al-Furkán tett közzé szerdán.

„A mudzsahedek (szent harcosok) számára a győzelem vagy vereség mértéke nem függ a megkaparintott várostól vagy településtől, vagy attól, hogy ki van légi fölényben, s ki rendelkezik interkontinentális rakétákkal vagy esetleg irányított bombákkal” – mondta Bagdadi az 55 perces felvételen.

„Nincs választásotok: ha tisztességben szeretnétek élni, meg kell térnetek, és harcolnotok kell az ellenség ellen” – hangoztatta Bagdadi. Az iszlamista vezető ostorozta az Egyesült Államokat, Szaúd-Arábiát és az Egyesült Arab Emírségek, mert támogatják az Iszlám Állam elleni küzdelmet.

„A kalifátus híveinek mindenhol, a sajtóban, vagy a harcmezőn üzenjük, az (Iszlám) Állam jól van” – hangoztatta Bagdadi, és az üzente híveinek, hogy nem kell aggódniuk az iraki és szíriai városok elvesztése miatt.

A Reuters hírügynökség szerint nem tudta hitelt érdemlően megerősíteni, hogy a felvételen valóban Bagdadi hangja hallható.

Az Iszlám Állam, amely egykor kiterjedt területeket tartott megszállás alatt Szíriában és Irakban, mára katonai vereséget szenvedett mindkét államban, s a dzsihadistái a két ország közötti sivatagos térségbe szorultak vissza.

Bagdadi hollétéről, illetve arról, hogy életben van-e egyáltalán, ellentmondásos információk vannak. Egyes szakértők úgy vélik, a terroristák vezére a szíriai-iraki határnál elterülő sivatagos térségben rejtőzik azóta, hogy az általa az iraki Moszulban 2014-ben kikiáltott kalifátus elveszített minden várost és települést, amelyet egykor uralma alatt tartott.

Bagdadi legutóbbi üzenetét – egy 46 perces hangfelvételt –, amelyben a Nyugat elleni támadásokra és a harc folytatására buzdította híveit Szíriában és Irakban, szintén az al-Furkán tette közzé még tavaly szeptemberben.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/134564

Ajánljuk még a témában