Magyar cég rendelte a ferihegyi lezárást okozó izotópot

2018. augusztus 16. 07:42

Az oroszországi Dimitrovgradból érkezett az irídium 192 izotóp, mely a Liszt Ferenc Repülőtéren szerda este hirtelen melegedésbe kezdett, a reptér lezárását okozva.

Magyar cég rendelte azt a túlmelegedett izotópot, mely miatt szerda éjjel le kellett zárni a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B terminálját.

Mint ahogy azt lapunk is megírta, az irídium 192-es izotópot a Turkish Airlines Isztambulból érkező gépével hozták, ám a leszállás után a reptér munkatársai tapasztalták, hogy a sugárzó anyag hirtelen melegedni kezdett. Ezért a repülőtér 2B terminálját több órára le kellett zárni, és csak este 11 körül állapították meg, hogy mivel egészségre ártalmas, sugárzó anyag nem került a reptérre, azon újraindulhat a forgalom.

Az MTI értesülései szerint az Izotóp Intézet Kft. rendelte meg a sugárzó anyagot, mely az oroszországi Dimitrovgradból érkezett Budapestre a törökországi járaton keresztül. Az irídium 192-es izotópot legálisan, bejelentve a repülőgép csomagterében helyezték el. Kaszás Gábor, az Izotóp Intézet Kft. munkatársa az MTI-nek szintén megerősítette, hozzájuk tartozik a szállítmány.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/134291