Agrárium

LMP: Felelős a kormány a méhpusztulásért

2018. augusztus 16. 13:00

Az LMP a kormányt teszi felelőssé a magyar méhállomány súlyos pusztulásáért.

Kanász-Nagy Máté, az LMP országos elnökségének titkára csütörtöki sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt hónapokban súlyos pusztuláson ment keresztül a magyar méhállomány, a méhtelepek, méhészetek 10 százalékát érintette a probléma.

Az ellenzéki politikus szerint a kormány súlyos felelőtlensége a jelenség egyik oka, hiszen Magyarországon még mindig engedélyezik a méheket károsító neonikotinoid tartalmú vegyszereket, amelyeket az Európai Unió más országaiban már korlátoztak vagy betiltottak.

Az LMP szerint a kormány hibája az is, hogy olyan nagyipari agrárkultúrákat engedélyez, amelyek talajkárosító és környezetpusztító hatásúak, valamint a méhek természetes életfeltételeit negatívan befolyásolják – mondta Kanász-Nagy Máté. Az LMP politikusa kijelentette: a kormánynak be kell tiltania a neonikotinoid tartalmú vegyszereket, és fel kell hagynia azoknak a német multinacionális cégeknek a támogatásával, amelyek ezeket a vegyszereket Magyarországon adják el.

Emellett a „fideszes agrároligarchák tevékenysége” helyett át kell állni a családi gazdaságok és kis közösségek támogatására, mert ezek fenntartható, környezetbarát módon gazdálkodnak – mondta Kanász-Nagy Máté.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/134307