A keresztényekért nem kár?

2018. augusztus 15. 17:56

Vágvölgyi Gergely
S4C News

Nem kötelező szeretni a kereszténységet. De odáig eljutni, hogy embertársaink halálára csak annyit mond valaki: „úgy kell nekik”, az súlyos válságjel.

„Nem kötelező szeretni a kereszténységet. A választás jogával mindenki szabadon élhet. De odáig eljutni, hogy embertársaink halálára csak annyit mond valaki: »úgy kell nekik«, vagy »hála az égnek«, súlyos válságjel és nem pusztán az együttérzés, de az emberség teljes hiányára is utal.

Hasonlóan rémisztő az is, ha valaki egy mártíromság története fölött csupán arra képes, hogy »a keresztényekért nem kár« félmondatot vesse oda. Ez is egyfajta terrorizmus: lelki és szellemi, amelyben a terrorista persze éppúgy áldozat, mint mi mindannyian, mint az egész társadalom, amely így megmérgeződött. 

De mindez valami másra is rávilágít: teendőink vannak! Nem akarhatunk olyan társadalomban élni, ahol a keresztényekért nem kár, ahogy nem akarhatunk olyan társadalomban élni, ahol bárkire is kimondatik ugyanez. Ahol életek kioltására legyintés a válasz.

Kovásznak kell lennünk. Egy sokat szenvedett társadalomban kell hitelesen állnunk az értékeink mellett és felmutatni azokat úgy, hogy azok is, akik máshogy szeretnének élni, láthassák: ezek jó, a közösséget megtermékenyítő, az élet méltóságát emelő, örök és igaz értékek.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/134272