Más a mérce, ha a diák hibázik? – A szekszárdi Hitler-videós ügy margójára

2018. augusztus 15. 14:44

Gyurkó Szilvia
WMN

Már-már abszurdba hajlik, hogyan kezelik az iskolák és a KLIK az online erőszak és a zaklatás kérdését.

„Rendszeresen szembesülünk azzal, hogy már-már abszurdba hajlik, hogyan kezelik az iskolák és a KLIK az online erőszak és a zaklatás kérdését. Erről korábban már írtam, felhívva a figyelmet a kettős mércére, azaz arra, hogy, ha egy diák követ el valamit, akkor az iskola igyekszik példát statuálni és szigorúan büntetni (vagy szinte vendettát indít), ha a tanár posztol ki egy képet, üzenget a diákoknak, esetleg zaklatja őket, akkor azt magánügynek tekintik, és nem foglalkoznak vele.

Ahogyan egyébként a gyerekek egymás közötti internetes zaklatás ügyeivel kapcsolatban is a homokba dugott fej elvét képviselik sokszor az intézmények. Az idei évben szinte minden hónapban megkerestek minket olyan gyermekjogi kérdésekkel, amely valamilyen internetes visszaélésről szólt, viszont eddig egyetlen olyan házirendet sem láttam, ami rendelkezett volna erről a kérdésről.

Arról nem is beszélve, hogy sem a köznevelési törvény, sem az iskolák szervezeti és működési szabályzatai, ahogy egyébként a nemrég elfogadott digitális gyermekvédelmi stratégia sem foglalkozik azokkal a problémákkal, amik ma már minden iskola életében minden nap előfordulnak, és az online biztonsággal kapcsolatosak.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/134260