A hamis messiás

2018. augusztus 11. 09:29

Beck Tamás
Népszava

Az Orbán Viktor által képviselt törzsi gondolkodás köszön vissza akkor is, amikor Semjén hazánk diplomáciai képviseletének Jeruzsálembe helyezéséről beszél.

„A KDNP elnöke persze szándékosan keveri a politikai nemzet fogalmát a vallási közösségével. Az Orbán-kabinetnek tudniillik túlontúl tetszenek a Likud által delegált izraeli kormányfő módszerei, kvázi lehetséges szövetségesként tekint rá a budapesti garnitúra feje. Semjén Zsolt fentebb leírt metódusa nem mellesleg azért is célravezetőnek tűnhet, mert a kormánypártiak reményei szerint e csúsztatáson alapuló retorikával a hazai zsidó közösség rokonszenvét, illetve támogatását is elnyerhetik.

Az Orbán Viktor által képviselt törzsi gondolkodás köszön vissza akkor is, amikor Semjén hazánk diplomáciai képviseletének Jeruzsálembe helyezéséről beszél. »Személyesen pedig azt mondom, hogy ugyan mi lenne Izrael állam fővárosa, ha nem Jeruzsálem. El kell olvasni a Bibliát« – jelenti ki az interjúban. Ez az archaikus szemlélet persze nem legitimálja az izraeli szélsőjobb területi igényeit sem; gondoljunk csak arra, hogy a palesztinok az egyik kánaáni néptől eredeztetik magukat, amely már a zsidókat megelőzően jelen volt a térségben. A modern politikai nemzet felcserélése az etnikai alapúval eddig is állandó konfliktusforrásnak bizonyult a három nagy monoteista vallás szülőhelyén, Netanjahu destruktív tevékenysége pedig várhatóan továbbra is csak felszítja majd az ellenségeskedést. A washingtoni kormányzat Trump fellépése előtt a világ nagyobbik részével egyetemben ezért támogatta a kétállami megoldást. Orbán is Pandora szelencéjét készül felnyitni, amikor mintegy elkötelezi magát a jelenlegi amerikai államfő minden koherens koncepciót nélkülöző, kalandor külpolitikája mellett.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/134054