Mátyás király vagy gender-panda?

2018. augusztus 10. 14:49

Máté T. Gyula
Pesti Srácok

Vannak értékeink. Őrizzük és tanítsuk meg őket.

„»Díszmagyarban menetelő mini-Orbánokat akarnak nevelni!« – hördült fel a liberális elit, miután kiderült, az óvodákban nagyobb hangsúlyt fognak fektetni a nemzeti értékeink, hagyományaink megőrzésére. A Mátyás király mese vagy a népdal veri ki a biztosítékot? Esetleg legyen nálunk is úgy, mint Berlinben, ahol »Murat hercegnőset játszik, Alexnek két anyja van, és Sophie-t most Bennek hívják«? (...) 

Ehhez kaptak már egy nevelési »tanácsokat« tartalmazó füzetecskét is, a következő sokatmondó címmel: »Murat hercegnőset játszik, Alexnek két anyja van, és Sophie-t most Bennek hívják«. Vagy kövessük a skandináv modellt, az arra őshonos gender-panda kalandjainak romkocsmai közegbe való átültetésével? Netán brit példára LMBTQ-celebek tartsanak világnézeti oktatást az óvodásoknak?

Hát, tudják mit… Valahogy én hasznosabbnak tartom azt a mesét, ahol Murat szultán, és nem hercegnő. És a történetben Hunyadi hazát véd, és nem a migráció vérfrissítő hatásait mutatja be plüssjátékokkal az óvodásoknak.

S – kövezzenek meg – még azt sem tartom földtől elrugaszkodottnak, ha a kicsik anyanyelvünk klasszikus kifejezéseivel is megismerkednek, nem debil »hülyének nézlek« rajzfilmekkel nőnek fel. Tudják: szókincs, intellektus, szép beszéd… Vannak értékeink. Őrizzük és tanítsuk meg őket.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/134029

Ajánljuk még a témában