A sokféleség diadala

2018. augusztus 10. 14:30

Marosán György
Népszava

A XXI. században nem egyedi értékek, szuverén országok és autonóm mozgalmak vetélkednek

„Az anekdota szerint Sztálin egykor erre így válaszolt: »mindig az a fő veszély, ami ellen beszüntetjük a harcot«. Nos, napjaink globális problémáival küszködve a fő veszély az, ha valamelyik tudományterület tanácsát nem vesszük tekintetbe, és még inkább, ha bármelyik értéktől megtagadjuk a hozzájárulást, ha egy érték hirdetőjét eltanácsoljuk a döntéstől. 

A politikában ugyanis a választóvonalat a XXI. században nem az értékek jelölik ki! A választóvonal – bármilyen furcsa legyen is – többnyire a pártokon belül húzódik, a szélsőségesek és a megegyezés szándéka által vezérelt politikusok között. A különbség a kizárólagos érték érvényesítésére törők és a más értékkel harmonizálni törekvők között van. Amiként félelmet kelt a világpolitikában a »tegyük országunkat az első helyre« jelszó, épp így kudarcot szül a »tegyük a – konzervatív vagy liberális vagy szocialista vagy fenntarthatósági – értékeinket az első helyre« politikai követelés. 

A XXI. században nem egyedi értékek, szuverén országok és autonóm mozgalmak vetélkednek. A dobogó legfelső fokán sem egyetlen versenyző, hanem csapatok állnak majd.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/134028

Ajánljuk még a témában